Документалният филм “Екатерина” за Екатерина Каравелова гостува в Плевен – в главните роли блестят плевенските актьори Ива Николова и Адриан Филипов

0
156
Екатерина Каравелова - филм

Документалният филм “Екатерина” за Екатерина Каравелова ще бъде излъчен в Плевен на 11 март, от 18 ч., в читалище “Съгласие 1869”. Входът е свободен.

Не случайно Плевен е избран за един от градовете, които ще са домакини на турнето на филма, тъй като това е родният град на режисьорката на филма – Бояна Топчийска, и на едната от трите актриси, изиграли Екатерина Каравелова – Ива Николова. Също така в ролята на нейния съпруг – Петко Каравелов, влиза актьорът Адриан Филипов от плевенския Драматично-куклен театър “Иван Радоев”. Ива и Адриан са колеги на сцената, но и спътници в живота така, както и героите им във филма. 

След края на прожекцията публиката ще има възможност да разговаря с режисьора и част от актьорите във филма. В дискусията с тях зрителите ще могат да се доближат до емоционалните моменти и отговорността при създаването на роля на реалносъществуваща личност. Ще се коментират още темите какво е да си национален герой, колко дълга е паметта на народа и какво е мястото на личния пример в съвременното ни българско общество.

Лентата за забележителната обществена дейност на достойната българка Екатерина Каравелова съживява исторически събития и паметта за личните й премеждия и тези на семейството й. Филмът е подсказан от водения от нея дневник – по календар. В това лично време, преминало през драматични обществени десетилетия (1860 – 1947), Екатерина Каравелова впечатлява със забележителен стоицизъм и гражданска непримиримост. Качествата ѝ неслучайно заслужават определението на чуждестранен кореспондент по време на Сръбско-българската война: „От цялото останало население на София г-жа Каравелова беше единственият мъж“.

Филмът е субтитриран за глухи хора и са поканени гражданите, които принадлежат към тази група.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here