Доброволци от Сдружение „Приятели в приключенията“ възстановяват туристическата пътека в Кайлъка

0
753
Туристическа пътека в Кайлъка

Доброволци от Сдружение „Приятели в приключенията“ са се заели да възстановяват туристическата пътека в Кайлъка. Началото на инициативата е поставено заедно с Туристическо дружество „Насам-Натам”, благодарение на което туристическата маркировка в Централна Стара планина е основно обновена. Съвместните усилия на двете организации са насочени към провеждане на доброволчески акции за изграждане и поддържане на туристически маршрути. И тъй като приятелите на приключенията са позиционирани в Плевен, са захващат за работа в любимия на всички Кайлък.  

Преди почистването на пътеката.

„В миналото в парка и крайградските части на Плевен е имало изградена мрежа от туристическа инфратруктура и пътеки. Поради една или друга причина, с течение на времето, пътеките престават да се поддържат, все по-малко хора ходят по тях и гората бавно започва да ги завзема, като някои престават да съществуват“, разказа за „Духът на Плевен“ Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“. В началото на 2019 г. се заражда идеята поетапно да възстановят част от тези маршрути, да се популяризират и да станат алтернативно място за посещение от жителите и гостите на града.

След отстраняване на падналите дървета

Доволни от резултата на своя труд, те с гордост заявяват, че след повече от 30 години в парк „Кайлъка“ отново има туристическа пътека. „Нейното начало започва от паркинга на крепостта Сторгозия, а трасето минава над скалния венец и стига до язовир Кайлъка. Поставена е синя туристическа маркировка, а през есенните месеци ще монтираме указателни туристически стрелки (табели). Цялата пътека се минава за около 2:30 часа и е подходяща както за пешеходни, така и за вело разходки“, поясняват те. И допълват, че в близките месеци ще бъдат извършение и други дейности по трасето, но на този етап е важно, че началото е поставено и пътеката е почистена от нападали дървета и надвиснали клони и е напълно проходима.

На места пътеката е широка около два метра.

Ентусиастите са благодарни за съдействието при издаването на небходимите за дейността разрешителни на Областна администрация – Плевен и РИОСВ – Плевен. „Сърдечни благодарности на доброволците, които извършиха тежката работа по разчистване на пътеката от падналите дървета и клони и нейното маркиране. Заедно можем много, продължаваме със задружни усилия да се трудим за общото благо“, обобщава Димитър Петров.

Началото на пътеката при паркинга на крепостта Сторгозия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here