Добротворци: Плевенчанката д-р Наталия Конова вдъхнови българска компания да направи дарение на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ “Александровска”  

0
263
Наталия Конова
Д-р Наталия Конова и представители на българската компания "Диоген" ЕАД

Д-р Наталия Конова вдъхнови българска компания да направи дарение на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ “Александровска” – София. Плевенчанката е специализант по ендокринология в споменатата клиника и е асистент в Катедрата по фармакология и токсикология на Медицинския университет в София, където й предстои да защити докторантура за подобряване ефективността и безопасността на антибиотиците в болнични условия.  

Вярна на убеждението си, че всеки може да направи много за облагородяване на обществената и работна среда, в която пребиваваме заедно, д-р Наталия Конова не спира да провокира и себе си, и околните да претворяват в дела добрите си идеи. С нестихващ ентусиазъм и позитивизъм тя успява да задвижи разнообразни малки и по-големи благотворителни каузи, като лесно открива съмишленици с добри сърца, които с готовност я подкрепят.

За радост на всички, които я познават и имат възможност да работят или взаимодействат с нея, тя не спира да вярва: в това, че светът е грижа на всеки и “спасение дебне отвсякъде”. И с неизменната си усмивка умножава силата си да мотивира околните за добротворчество.

Под това благотворно въздействие попада и екипът на българската компания Diogen Hotel Textiles, за когото е “чест и удоволствие” да се запознае с плевенчанката. “Благодарение на нейния ентусиазъм и желание за добрини, успяхме да направим дарение на спално бельо и хавлиени изделия на Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска” – София”. Такива лекари ни карат да се гордеем, че сме българи!”, признават от фирмата.

Така неуморна и успешна е д-р Наталия Конова във всичко, с което се захваща. В лекарската професия, която възприема за своя мисия, тя е не само всеотдайна, но и новаторски настроена, за да даде своя уникален принос към медицината. Отчитайки сериозността на проблема с антибиотична резистентност в световен мащаб, д-р Наталия Конова и програмистът с опит в сферата на здравните технологии Теодор Стаменов си поставят за цел да търсят решение на този на пръв поглед невъзможен ребус и създават стартъпа Amrita Mediteh. Компанията разработва приложение, което следи антибиотичната употреба от лекарите, дава насоки кой е най-добрият антибиотик и как да се прилага, което подобрява резултата от лечението и спестява ресурси на болницата.

Двамата ще споделят опита си по време на Forbes Healthcare Summit 2024, който ще се състои на 5 юни 2024 г. в хотел Hyatt Regency Sofia. Темата на презентацията и последващата дискусията с начало 13,20 ч. е “Антибиотичната резистентност: невидимата пандемия”. Здравният форум ще събере лидерите в здравния сектор, които гледат по нов начин на здравеопазването. Те използват тези нови възможности, за да променят траекторията на здравните грижи и да подобрят живота на всички ни, коментират организаторите на мащабното събитие.

За проекта си д-р Наталия Конова спечели Голямата награда за млад предприемач на 2023 г. от конкурса на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) и Junior Achievement Европа. Тя и Теодор Симеонов попаднаха в престижната селекция “30 под 30” на Forbes България, след като компетентно жури внимателно оцени 150 кандидатури на талантливи и изявени в различни области млади хора от България.

Добротворците често остават непризнати, даже анонимни. Вероятно защото те не чакат признание и аплодисменти за своите приноси към живота на цялото. А и обикновено са много заети – с това да работят за реализацията на следващата си добра идея, която ще допринесе дори с частица общият ни дом – светът, да е по-красив, по-добър, по-приемащ и подкрепящ. Мерна единица за оценка на доброто не съществува – то се подчинява на друга математика. Тази, в която микроскопичното е голямо, защото вдъхновява, мотивира, дава пример. И като невидима вълна пръска позитивната си енергия по неведоми, но реални пътища. И носи сладки плодове и другаде – там, където някой ще бъде провокиран да прегърне вече стореното добро и да го умножи – по свой начин, така, както му шепне сърцето.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here