Диригентът Иванка Делийска сподели съкровени мигове от своето житейско пътуване с близки и приятели

0
716
Хор "Звъника" - Иванка Делийска

Диригентът Иванка Делийска сподели съкровени мигове от своето житейско пътуване с близки и приятели. Срещата, състояла се снощи в Художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен, беше специална и вълнуваща, а поводът за нея – представянето на автобиографичната книга на авторката „Моите стръмни пътеки“. Сред зрителите бяха гости от страната, както и семейството на авторката.  

Непринудено и леко главната героиня на емоционалната вечер поведе многобройната публика на едно вълнуващо пътешествие, започващо от раждането й в махала Елов дол, която по-късно ще стане част от село Черни Вит. С много любов и благодарност към своите трудолюбиви и всеотдайни родители, Иванка Делийска описа един безвъзвратно отишъл си свят, в който ценни и скъпи са малките на пръв поглед неща от живота, а той от своя страна тече близо до природата и с нейния ритъм. Свят на трудности и изпитания, но и на много блага и неповторими с вълшебството си мигове.

Иванка Делийска беше до болка откровена с публиката.

Житейското пътешествие на главната героиня в книгата продължи в плевенското Музикално училище и срещата й с вокалния педагог Дора Гложенска, изиграла голяма роля за нейното формиране като изпълнител. Следва дипломиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров” с класическо пеене и звездни мигове на сцената на Плевенската опера “Христо Бръмбаров”. Ролите се трупат, щастлива е и в личен план…

Но съдбата има други планове. След много ултимативни условия от ръководството на Плевенската опера и други обстоятелства, Иванка Делийска приключва с кариерата си на оперна певица – горчиви спомени, болка, обида, безизходица… Идват обаче нови възможности: създава Смесен детски хор “Звъника” при Центъра за работа с деца в Плевен, с който поставя началото на своята вокална работа с деца и на много радост от творческото взаимодействие. Бързо идват заслуженото признание за постиженията и удовлетворение, многобройните концертни изяви в страната и чужбина и отличията. И така вече над 35 години поколения плевенски деца минават през тази школа, в която не само формират своите естетически критерии и вкус към музиката, но и израстват като добре възпитани личности с нравствени ценности.

Иванка Делийска не спести трагични моменти от пътя си и беше до болна откровена, но и сподели своите звездни мигове, което предизвикваше сълзи на радост или тъга у многобройната аудитория, както и аплодисменти за смелостта да назове нещата с истинските им имена. В тази силно емоционална разходка я съпътстваха деца и младежи от Хор “Звъника”, които се изявиха като прекрасни водещи, както и поетесата Весела Димова – редактор и коректор на книгата, която представи важни моменти от четивото. Сред специалните музикални поздрави беше и този на младата поппевица Биляна Добрева, израсла в Хор “Звъника” и пристигнала от София специално за събитието.

Младата поппевица Биляна Добрева благодари на своята учителка Иванка Делийска.

С изпълнение на Детски смесен хор “Звъника” завърши вълнуващото и много емоционално представяне на автобиографичната книга “Моите стръмни пътеки” от Иванка Делийска. На финала на песента към децата се присъединиха и много от родителите, също израснали в този Хор, който има своята над 35-годишна история.

“Когато ви е най-трудно, не спирайте да вярвате в законите на природата: и след най-тъмната нощ следва зазоряване, следва ден! Може да е дъждовен, но не губете надежда – ще има и слънце” – това е посланието на Иванка Делийска, с което тя се обърна към аудиторията на финала на срещата. Присъстващите изразиха уважението си към респектиращата дама с много цветя и специални подаръци и жестове. Поздравителни адреси и кошници с цветя бяха поднесени от името на кмета Георг Спартански, председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев и др. официални лица Сред гостите на събитието беше и ректорът на Медицинския университет в Плевен – проф. д-р Добромир Димитров.  

Ректорът на Медицинския университет в Плевен – проф. д-р Добромир Димитров, поднесе своите поздравления към Иванка Делийска.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here