Директорът на Врачанската симфониета отмени концерт в Плевен минути преди началото му

0
1982
Италианско трио сопрани

Директорът на Врачанската симфониета Христо Павлов отмени концерт в Плевен минути преди началото му. Тази вечер оркестърът трябваше да излезе на сцената в двора на Регионалния исторически музей заедно с италианското трио сопрани Елена Роси, Марика Франчино и Виола София Нисио, което е в България за пръв път за концертното си турне Il Mondo. В програмата са включени класически оперни арии, италиански мелодии, хитове от Бродуей и избрани произведения от световната музикална сцена, а събитието е посветено на 100-годишнината от рождението на Мария Калас

Христо Павлов, който е диригент на концертите в страната, посочи, че в Плевен няма подходящи условия за оркестрантите и солистите и отмени концерта, който трябваше да започне в 20 ч. Очакванията на маестрото са били изпълнителите да използват за гримьорни помещения в Регионалния исторически музей, както и тоалетните, а не шатра и химически тоалетни, които са предоставени за целта.

Във връзка със създалата се изключително неприятна ситуация Стефка Григорова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Плевен, коментира в социалните мрежи: „Сцената в музея не е сцена в театър. Недопустимо е искането да ползват музея като гримьорна. Кой във Враца би допуснал музея да се ползва като някакво помещение? Врачанска симфониета не идва за първи път да изнася концерт в парка на музея. Имали участници от чужбина и не ги устройвали условията. Най-големите български музиканти и певци са се представяли на тази сцена без претенции. Защо Врачанска симфониета си затваря вратата към Плевен?“.

А от Врачанската симфониета коментираха: „Много добре сме запознати с обичайните условия в Историческия музей, които, за съжаление, тази година НЕ ни бяха предоставени. Ние уважаваме колегите си и солистите, с които осъществихме множество концерти в цяла България. Уважаваме дълбоко и публиката си, на която благодарим за разбирането.“

Зрителите, които искаха да посетят концерта, бяха принудени да върнат закупените предварително билети и да преживеят разочарованието от несъстоялото се културно събитие. Преглътнали летните плевенски жеги, те бяха отделили време и средства, за да са на точното място в точното време, но вместо да станат част от музикален празник, се оказа, че просто са се разходили до парка на музея напразно.

Злителите нямат вина за това, че някой е допуснал пропуски в организацията. Зрителите не е нужно да бъдат занимавани с въпроси от кухнята на културните събития. Зрителите са в залата или при откритите сцени, за да осмислят съществуването на всеки творчески продукт.

В настоящия случай остават открити въпросите: защо организаторите не са се запознали в детайли с условията, които ги очакват в Плевен, имало ли е друг изход от създалата се ситуация и кой носи моралната отговорност пред публиката за несъстоялото се културно събитие?   

Не бива да се забравя, че публиката винаги заслужава уважение, трябва да се щади и да бъде обгрижвана, защото тя е ключов фактор за реализацията на всяка творческа изява.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here