Димитър Кабаков е новият директор на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен

0
1063
Димитър Кабаков
Димитър Кабаков

Димитър Кабаков е новият директор на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен. Той встъпи в длъжност на 4 май 2022 г., след като досегашният директор на културния институт – Васил Василев, спечели конкурса за ръководния пост в Народния театър “Иван Вазов” и освободи мястото в Плевен. Кабаков е временно изпълняващ длъжността директор до обявяване на конкурс от Министерството на културата.

Той е един от най-успешните представители на съвременната българска драматургия. Той е и талантлив поет, драматург, режисьор и продуцент, който отдавна е спечелил признанието и вниманието на критиката и публиката. Роден е в Пловдив на 23.02.1963 г. Завършва българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“ и театрална режисура при проф. Здравко Митков в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Посещава и часовете по актьорско майсторство на проф. Гриша Островски. 

Автор е на пиесите „Бащи Исусови” (1994), „Жарава” (2002), „Disparates – балкански щуротии” (2003), „Аз-не-Аз” (2004), „Ръката Божия” (2006), „Приказка за пещерата (2006), „Косопад” (2007), „Някъде натам…” (2007), „Разговор с огледало” (2007) и др. Спектакли с негово участие са „Амарантос“, „Пустинен кръг“, „40 градуса под нулата“, танцовите проекти „Прозрението на камъка“, „Огледало на времето“, „Пандора“ на балет „Арабеск“, играе и в новата постановка на Казанлъшкия театър „Часът на твоето мълчание“ – авторски спектакъл на Тодор Боянов. Първият му сценичен дебют – пиесата „Жарава“, му донася много отличия.

Над 10 години работи в театър „София”. Създава собствена продуцентска къща „Креди Арте” (2011 г.), която подпомага независими театрални проекти и се фокусира върху нови текстове и силна актьорска игра. От април 2016 г. до началото на май 2022 г. ръководи Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, след като печели конкурса за мястото. В годините на своето управление не изневерява на високите си естетически критерии и на убеждението си, че с приоритет трябва да се ползва българската драматургия. 

Заявява себе си като знаково име и в съвременна българска поезия още с появата на първата му стихосбирка „Полуесен, полуздрач“ през 2006 г.  Високи са оценките и за втората му поетична книга „Дом на вятъра“ (2016 г.).

Екипът на “Духът на Плевен” желае на Димитър Кабаков много успехи на новото поприще, здраве и вдъхновение, за да реализира и най-смелите си мечти и амбициозни цели!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here