Дебютният роман „Глина“ на плевенчанката Виктория Бешлийска е избран за Книга на 2021 г от книжарите на „Хеликон“

0
1180
Виктория Бешлийска
Виктория Бешлийска, снимка: Невена Рикова

Дебютният роман „Глина“ на плевенчанката Виктория Бешлийска е избран за Книга на 2021 г от книжарите на „Хеликон“. Заглавието заема челната позиция след анонимно гласуване на работещите в 40-те обекта на веригата из цяла България. Вълнуващото четиво, което впечатлява не само с прекрасната си история, но и с богатия и красив български език, води със сериозна преднина пред „Absolvo Te“ на Георги Бърдаров, която се класира на второ място, и „Островът на изгубените дървета“ от Елиф Шафак, която остава трета.

Книжарите обосновават избора си така: „Романът „Глина“ съживява автентичността на старите български занаяти и подчертава красотата на нашия език. Думите и образите в него са толкова въздействащи, че провокират човек да търси твореца в себе си, да се замисли дали извайва своята личност, или я руши. Ако днес срещаме любов като на Жара и Велико, черпим от даровете на природата, лъкатушим между съзиданието и мрака, то е, защото сме част от колективната памет на една България преди Освобождението, в която още живеем, понесени от своята стихйност и непреклонен дух.“

Гордост за плевенчани е, че талантливата млада авторка е тяхна съгражданка. Тя е родена на знаковата дата 1 ноември – Деня на народните будители, през 1983 г. Завършва Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен, след което изучава Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като учител по български език и литература в езикова гимназия, била е редактор на списания и художествена литература, а в момента се реализира в сферата на маркетинга и рекламата. Живее в София, омъжена е и има две дъщери, които я вдъхновяват и я провокират да търси, да израства и да дарява безграничната си любов.

Автор е на фейсбук блога „По дирите на думите“, който търси, открива и събира стари български думи, лични истории и спомени. Страстта на авторката към миналото и позабравените думи в българския език са отразени в дебютният ѝ роман „Глина“. Виктория Бешлийска попада случайно в Бусинци преди година и половина. Тогава разглежда Музея на Бусинската керамика и е силно впечатлена не само от изяществото на съдовете и вниманието към рисунъка, но и от богата историята на това село.

Днес там живеят около трийсетина души, но преди няколко века в Бусинци, наричано тогава Бусинче, е имало близо 300 грънчарски колела, а грънчарството е било основен поминък. Авторката се вдъхновява от легендата за турския султан, който позволил единствено на местните майстори да пътуват свободно из империята, за да продават съдовете си. Писателката прекарва в Бусинци три месеца, докато пише на един дъх романа си, черпейки информация и вдъхновение от първоизточника.

От книжарница „Хеликон“ 2 в Плевен споделят: Ние се радваме, че Виктория Бешлийска е наша съгражданка, представихме си как се е усамотила в едно планинско село, за да се отдаде на писането на „Глина“ и ни хвърли по такъв красив начин във време, в което понятията за род и семейство са били много по-важни, отколкото са сега. Това определено е нетипичен за съвременната ни проза роман и неслучайно, когато започваше учебната година, много хора го предпочетоха за подарък на учители и ученици.“

Темата за родното е една от личните каузи на писателката. Само за три седмици от появата си на книжния пазар миналата година „Глина“ успя да спечели вниманието на читателите и да се превърне в най-продаваната книга за 2020 г. на сайта на Софтпрес още на етап предварителни поръчки. Последва и втори тираж. Романът докосва по неповторим начин и оставя ярка диря в съзнанието и душата на всеки читател, затова и щастливият му път сякаш е предопределен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here