Дариха скулптура на Флорънс Найтингейл на Медицинския университет в Плевен

0
573
Медицински университет

Регионалната колегия при Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) дари скулптура на Флорънс Найтингейл – основателка на съвременното сестринство, на Медицинския университет в Плевен. Поводът е тържественото дипломиране на Випуск 2020 – медицински сестри и акушерки, на Факултет „Здравни Грижи“, което ще се състои на 29 октомври 2020 г.

В навечерието на празника на висшето училище подаръкът беше официално поднесен на ректора проф. д-р Славчо Томов от Василка Русева, зам.-председател на РК – Плевен, и идейния инициатор Катя Христова, председател на Националната комисия по професионална етика при БАПЗГ и член на Инициативния комитет. В поздравителния си адрес към Випуск 2020 Надя Димитрова, председател на Регионалната колегия при БАПЗГ, се обърна към дипломираните медицински сестри и акушерки с думите: „За да имаме бъдеще, трябва да знаем и помним нашето минало, да уважаваме предците си. Нека огънят, запален от Флорънс Найтингейл, никога не загасва в сърцата ви. В името на моя Бог и човешкото милосърдие, в името на здравето и живота на нашите пациенти – на добър път!“

С решение на 72-та Световна здравна асамблея 2020 година е обявена за Световна година на медицинската сестра и акушерката. В тази връзка граждани в Плевен сформираха Инициативен комитет, който организира провеждането на инициатива за постигане на част от глобалните цели за универсално здравно покритие. Световната здравна организация избира 2020 година поради факта, че се навършват 200 години от рождението на Флорънс Найтингейл – основателка на съвременното сестринство.

С цел признаване на критично важната роля на медицинските сестри и акушерките са организирани поредица от събития като част от кампанията: изготвяне на информационни календари за акцентиране върху необходимостта от професиите на медицинската сестра и акушерката; информационни онлайн срещи с младежи в Община Плевен с цел популяризиране на професиите и привличане на повече кандидат-студенти и раздаване на стимулиращи награди; изработване на калъфки с аплицирано лого, които ще се предоставят на университетски звена в акушерските клиники в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, МБАЛ  „Сърце и мозък“ , УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, МБАЛ „Св. Панталеймон“, МБАЛ „АВИС-МЕДИКА“ и КИРМ “Св. Елисавета“.

Инициативата включва още поставяне на информационни пунктове на централни места в Плевен за предоставяне на рекламни материали; изработване на стоящо тематично фотопано за снимка на малчуганите и други. Ключов партньор в осъществяване на дейностите в кампанията е Медицински университет – Плевен. Инициативният комитет е с членове д-р Калин Поповски, Петя Василева, Анастас Балабанов, Бисер Божиков, Павлинка Микова, Ивайла Петкова и Катя Христова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here