Читателите на „Духът на Плевен“ предлагат да бъде издадена на гръцки език поезията на Иван Вазов

0
484
Иван Вазов
Снимка: Музей на Иван Вазов

Поезията на патриарха на българската литература Иван Вазов да бъде издадена на гръцки език – това предлагат читателите на „Духът на Плевен“ в рамките на съвместна инициатива с „КМ издателство“, която ще продължи до края на ноември 2020 г. Авторът, получил най-сериозна подкрепа, ще бъде обявен в началото на декември 2020 г. Той може да е както български класик, така и съвременен творец. Предпочитаните имена могат да бъдат изпращани на i-mail: contact@spiritofpleven.com

Другите предложения до момента се отнасят за поезията на Пейо Яворов, Гео Милев и Георги Константинов.  Преводът на гръцки език ще бъде реализиран от Константинос Марицас, собственик на „КМ издателство“, писател и преводач. Макар и съществуващо само от година и половина, издателството си е поставило амбициозна цел – да представи на българската четяща аудитория големите гръцки поети, както и да запознае гръцката публика с българските класици и съвременни стойностни автори. Мисията на Марицас е да запознае двата народа с културите им, защото се оказва, че те знаят всичко най-лошо един за друг, но не знаят нищо добро. 

„КМ издателство“ вече е успяло да реализира множество ценни книжни богатства и на двата езика. Преди дни излезе поезията на Христо Ботев на гръцки език, която беше издадена след успешна национална кампания в подкрепа на идеята.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here