Даниела Дочева и Силвия Златкова получиха наградата за журналистика „Северно ехо“ на СБЖ – Плевен

0
1695
Даниела Дочева, Мартин Митев

Даниела Дочева и Силвия Златкова получиха наградата за журналистика „Северно ехо“. Отличието е учредено от Община Плевен и дружеството на Съюза на българските журналисти в областния град за отбелязване на най-важните изяви в областта на журналистиката през отминаващата година. Настоящата награда беше присъдена в категория за значими, позитивни и стойности проекти, реализирани през 2018 г., и беше връчена на официална церемония в пресклуба на БТА.  

Даниела Дочева е отличена за популяризиране на културния живот на Плевен, а наградата си получи от председателя на Общинския съвет в града Мартин Митев. Тя благодари на колегите са за жеста и посочи, че отличието е за целия екип на информационния сайт за култура, изкуство и доброволчески инициативи „Духът на Плевен“. „Стартирахме този проект с много любов, вдъхновение и отговорност към духовните събития в този град. Слоганът на нашата медия – „Духовната територия на Плевен“, говори, че не се фокусираме само върху географската територия на Плевен, а търсим и представяме хора, които носят духа на Плевен в цялата страна и по света. Такива има не само в нашето прекрасно минало, но и в нашето настояще. Ние искаме да ги популяризираме, за да се знае за техния принос за разпространението на духа на Плевен. Тази награда е и за Сдружение „Духът на Плевен“, в което се включиха хора с различни професии, но обединени от обща кауза – каузата Плевен. За нас Плевен е кауза, той е мястото, на което не само сме родени и живеем, той е мястото, което ни дава сила и на което сме убедени, че и ние трябва да даваме. Специална благодарност искам да изкажа на доц. д-р Емилияна Конова, управител на Медицински център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“, тъй като тя е вдъхновителят и двигателят на почти всички инициативи, свързани с този проект. Сдружение „Духът на Плевен“ създаде и форума Артсцена „Измерения“, който има амбицията да осъществява духовни мостове между хора на изкуството в Плевен, страната и извън пределите й. Вярваме, че нашият проект ще пребъде и ще намира все повече съмишленици и подкрепа“, заяви журналистката.

Наградата „Северно ехо“ получи и журналистката Силвия Златкова за проекта си „реВизията на Севера“. Призът й беше връчен от кмета на Община Плевен Георг Спартански. Златкова припомни, че проектът показва 100-те най-значими инвестиционни проекта за последните 20 години. Изложбата беше експонирана на площад „Възраждане“ и привлече вниманието на стотици плевенчани от различни поколения. Тя показа, че краските, с които често се обрисува Северозападна България, не бива да са така негативни и песимистични, защото фактите говорят за много стойностни неща, случили се през последните години. Златкова изказа специална благодарност за участието в проекта на младата графична дизайнерка Анита Рупова, която е от Плевенския край, но живее и работи във Виена, Австрия.      

Носители на наградата „Северно ехо“ през годините са били Цецка Николова, Антоанета Костова, Димитър Стойков, Малин Решовски, новинарски екип на телевизия „Плевен спринт“, Величка Божикова, Иван Илиев, Лало Златков, Иван Кръстев и Диана Пешакова.

На церемонията в БТА ръководството на СБЖ – Плевен почете и трима юбиляри – Силвия Златкова, Нели Костадинова и Иван Илиев. Те получиха поздравителни адреси и ценни картини на известния плевенския художник Валери Петров.

„Златно перо“ на Съюза на българските журналисти беше присъдено на Вера Стефанова – за активната й журналистическа дейност и по повод нейната 80-годишнина. Тя нямаше възможност да присъства лично, но беше изпратила специално обръщение към колегите си: „Преди години нарекох журналистиката животознание. И сега продължавам да мисля така, защото няма друга професия, която всеки ден да ни поднася нови страници от книгата на живота. Живот многозначен, многоцветен, белязан от успехи и загуби, от радости и печал. Бъдете живи и здрави и весели през Новата 2020 г.“

Посланието за 2020 г на Иван Илиев, председател на СБЖ – Плевен, беше всички да се обединим около мисълта за общественото благо. Музикалният фон на събитието осигури със свои изпълнения на пиано Николай Колев – радиожурналист и оркестрант в Плевенската филхармония, а водещ беше Диана Пешакова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here