Ценният сборник “Някога въ Плевенъ – събития, личности, памет” на историка Красимир Петров очаква вниманието на читателите

0
303
“Някога въ Плевенъ – събития, личности, памет” - Красимир Петров

Малко известни факти и снимки събра в книгата си “Някога въ Плевенъ – събития, личности, памет” историкът Красимир Петров, дългогодишен уредник в отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей в Плевен. Сборникът съдържа 40 научни доклада и статии, създадени през последните 30 години и представяни на научни конференции. Те са посветени на историята на Плевен и Плевенския край след Освобождението и са практически неизвестни за широката аудитория, пояснява авторът. 12 са статиите, излизали в периодични издания.  

В сборника за първи път могат да се видят неизвестни документи и снимки. Книгата е замислена от години, но поради липса на финансиране вижда бял свят едва през 2019 г. Ценното издание става реалност, благодарение на дарителството на кюстендилеца Васил Велков, който от години живее в САЩ.

Публикациите са обособени в различни раздели, като политика, икономика, борби за национално освобождение, култура и образование, общинска дейност и др. Особено място заемат статиите за плевенските личности. Сред материалите, които биха заинтересували широк кръг читатели, според автора, са проучвания на архива на плевенския кмет Георги Узунов, наричан от Красимир Петров „най-трагичният и най-романтичният кмет на Плевен”, научни съобщения за областния управител Белизар Каракашев, за индустриалеца Стефан Бакалов и, разбира се, за видния плевенски историк акад. Юрдан Трифонов, на когото са посветени три от статиите.

„Плевналии малко знаят за видните си хора и ми е много болно, че не ги почитаме”, казва историкът и дава пример с ген. Константин Кирков, роден в Плевен преди 150 години, командир на Българския военноморски флот по време на Първата световна война.

На корицата освен снимки от знаменателни събития, като откриването на Военния клуб в Плевен, първото участие на плевналии в изложението в Пловдив и тържество в Американския селски народен университет в Пордим, е и ликът на „Мис България“ от 1930 г. – плевенчанката Кунка Чобанова. На нея е посветен единственият материал в изданието, който до момента не е бил публикуван. За победата й във втория конкурс за красота тогавашният кмет Иван Миндиликов и Общинският съвет получават поздравителна телеграма от комитета по избирането, разказва Красимир Петров.

Въпреки че ценният сборник “Някога въ Плевенъ – събития, личности, памет” е на книжния пазар от 2019 г., той заслужава вниманието на плевенчани да се насочва периодично към него. Изданието не е комерсиално, но стойността му е непреходна и би обогатила библиотеката на всеки уважаващ историята, миналото и предците си читател.

Книгата може да бъде открита в книжарница “Грамма” в Плевен.

За Красимир Петров

За Красимир Петров е роден в Плевен. Завършва история във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методи” – В. Търново. Изследовател е на миналото на град Плевен и дългогодишен уредник в отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей в Плевен. Член е на Съюза на учените в България, автор е на научни статии и публикации и е носител на наградата “Акад. Юрдан Трифонов”.        

“Година след година се срещаме с различни човешки съдби, от които трябва да изтрием праха на времето, за да излезе пред нас галерия от образи, понякога сурово реалистични, понякога тъжни, понякога забавни. За всичко това не може да се пише без вълнение, особено щом си приел музейната професия за съдба…”, убеден е Красимир Петров.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here