Читалище „Съгласие 1869“ в писмо до РЗИ: От какво ни пазят новите противоепидемични мерки?

0
973
Читалище "Съгласие"

Ръководството на читалище „Съгласие 1869“ настоява в писмо до директора на РЗИ – Плевен, да бъде отменена неговата заповед № РД-01-90/10.03.2021 г. в частта й, касаеща културните институти, извънкласните занимания и образователните центрове, тъй като затварянето им е нелогично, необосновано и причиняващо вреди в дългосрочен план.

От тази заповед не става ясно от какво ни пазят новите противоепидемични мерки, както и защо посещението на театър/кино е по-опасно от това на ресторант, категорични са от „Съгласие 1869“.

„Зрители с маски през два стола разстояние по-заразни ли са от клиенти по шестима на маса, вдигащи наздравици? Посещенията на музеи и галерии също са забранени, а там експонатите не се докосват и не се забелязват тълпи от посетители. С какво са опасни тези места? На фитнес би ли отишъл болен човек и как спортът се явява извор на зараза при спазване на елементарни хигиенни правила?“, са част от въпросите, които се задават в писмото, подписано от Ивайло Атанасов, председател на настоятелството на читалище „Съгласие 1869“.

Според авторите на писмото, недоумение буди и фактът, че децата могат да посещават детските градини по желание на родителите, но извънкласни занимания – категорично не. Тоест – родителите водят насила децата си на танци или рисуване, например, и с това ги излагат на опасност.

Сред нелогичните ограничения, наложени със заповедта на РЗИ – Плевен, е и разпореждането пълнолетните ученици да се обучават дистанционно, но на бар да имат възможност ходят присъствено, макар и „едва“ до 22 часа, като това се смята за безопасно както за тях, така и за техните близки.

„При груповите занимания, каквито са танците, хората са едни и същи. Повечето от тях са прекарали коронавирус или вече са ваксинирани. Но трябва да стоят изолирани и затворени. Защо?“, питат още от читалището и се надяват ръководството на Здравната инспекция да преосмисли тези парадоксални разпореждания и да вземе правилното решение.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here