Четири постановки гостуват на сцената ДКТ „Иван Радоев“ през октомври

0
391
ДКТ

Четири постановки гостуват на сцената Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ през октомври. „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ ще бъде представен на 4 октомври от 19 часа. Спектакълът е на Василена Радева по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии“ и е продукция на Паник бутон театър и Concept Studio. Автори–изпълнители са Невена Калудова, Богдана Котарева, Юлиана Сайска и Елена Димитрова. Композитор е Емилиян Гацов-Елби, а художник – Анна Янакиева.  

„Ние живеем от погрешната страна на небето. Няма как да сме безгрешни. От погрешната страна на небето съм, но все още от правилната страна на Земята. Отгоре съм, жива. Още мога да оправя живота си“, споделя Петя Накова в книгата си “Годината на осемте химии”.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Спектакълът „Косвени щети“ е създаден по книгата „Войната не е с лице на жена“ на Светлана Алексиевич и идва в Плевен на 5 октомври от 19 часа. Режисьор и продуцент е Максима Боева, сценографията, куклите и костюмите са на Киряна Аврониева, музикалното оформление – на Михаил Шишков – баща, а фотограф е Мария Цветкова. Участват Анелия Мангърова, Катерина Стоянова, Владинелла Кацарска, Никол Султанова, Анна-Валерия Гостанян, Дайяна Димитрова.  

На фронта воюват жени. Документалните разкази на жените, оцелели от Втората световна война, разкриват и абсурдно смешното, и трагичното в история, за която твърде малко се говори. „Косвени щети” проследява катастрофалния резултат от загубата на личността. Спектакълът е разказ за борбата за оцеляване на женствеността и изобщо на човешкото в невъзможни условия.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“ и се осъществява с подкрепата на „Клас 5Х5“, Български фонд за жените, Младежки театър „Николай Бинев“ и издателство „Парадокс“.

„Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев ще се играе на 6 октомври от 19 часа. Спектакълът е на театралния състав при НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян. Режисьор е младият и талантлив Теодор Лука, участват актьорите Ивайло Стефанов, Емил Янков, Владислав Попов – „Марс”, Катя Ютерова, Полина Иванова-Дичевска, Венцислав Вълков, Нина Димитрова, Теодора Вачкова, Стела Мавродиева, Маруся Индерлийска.

Станислав Стратиев ни поднася историята на архитект Стилянов, който е твърдо решен да се изправи срещу бюрокрацията и да се опълчи срещу безумието в собствения си живот. В опита си да спре корупцията в строителната комисия той среща различни абсурдни персонажи от родната действителност, които осуетяват намерението му.


Видинският драматичен театър ще се представи в Плевен с постановката „Ирония на съдбата“ Емил Брагински и Елдар Рязанов на 28 октомври от 19 чака. Режисьор е Надя Асенова, участват актьорите Дейвид Славчев, Цветелина Бодурова, Иван Рангелов, Ирина Флорова-Капелова, Николай Янев, Божидар Даков, Фиданка Рангелова, Ана Дамянова – Кирилова, Минка Сурдулова. На сцената излизат и музикантите Александрина Миленова, Емил Христов и Илиян Станев от Видинската симфониета.

Спектакълът е първообраз на популярния съветски филм от 1975 г. Малко изестен факт е, че Емил Брагински и Елдар Рязанов първо пишат пиеса, и после създават филмов сценарий. Освен “Ирония на съдбата или честита баня” те са автори и на други емблематични за съветското кино заглавия, като “Гара за двама”, “Служебен роман” и др. Пиесата е преведена от руски език от Стоян Йорданов, режисьор е Надя Асенова, сценографията е Кънчо Касабов.

Както във филма, така и в спектакъла има 6 романтични песни, написани специално за постановката от Вида Пиронкова. Облечена в епохата на социалистическия реализъм, пиесата повежда публиката в историята на едно романтично недоразумение. “Ирония на съдбата” е романтична комедия, в която главният герой преоткрива себе си в абсурдни обстоятелства по пътя към голямата любов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here