Четири гостуващи постановки предстоят през февруари на сцената на ДКТ “Иван Радоев” в Плевен

0
182
Театър

Четири гостуващи постановки предстоят през февруари на сцената на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен.

Култовата пиеса на Ева Енслър „Монолози за вагината“ ще се играе на 19 февруари, от 19 ч. Режисьор на спектакъла е Стоян Радев, а в ролите разгръщат таланта си актрисите Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин. Преводът на текста е на Харалампи Аничкин, художник е Елица Георгиева, а постановката е на Театър “Бонини”.

От 1996 година насам “Монолози на вагината” на Ева Енслър не слиза от театралните сцени и продължава да бъде част от големия наложителен дебат, свързан с насилието върху жени и санкциониращите социални стереотипи, базирани върху сексуалността, а в по-общ смисъл – с темата за човешкото достойнство и правото на щастлив пълноценен живот, което не може да бъде отказвано на никого. Пиесата е преведена на десетки езици и се играе в над сто държави по целия свят.

Втората постановка, която ще гостува в Плевен, е Дани и дълбокото синьо море: танц на апашите” от Джон Патрик Шанли. Тя ще бъде представена на 21 февруари, от 19 ч.

Пиесата сблъсква двама жители на Ню Йорк, които се срещат случайно една вечер в Бронкс. Те се изправят един срещу друг във вербална и физическа битка, която парадоксално прераства в силна страст. В опит да излекуват взаимно травмите си, Дани и Роберта минават през целия спектър от емоции в една единствена нощ.

Преводът на текста е на Параскева Джукелова, режисьор е Надя Панчева, мултимедията е дело на Тодор Теклевчиев. Автор на пластиката е Емилия Тончева, а визията е създадена от Бояна Александрова, Виктория Ангелова и Ралица Кузманова.

Участват актьорите Владимир Солаков и Екатерина Лазаревска. Продукцията е на I AM Studio.

Спектакълът „Сладка смърт“ от Мате Матишич ще се играе на плевенска сцена на 23 февруари, от 19 ч.

Поет и алкохолик с обща емигрантска съдба попадат в трагикомични ситуации с черно чувство за хумор. Пиесата представя живота на двама емигранти, които се опитват да надхитрят системата на една чужда страна, та дори и самата смърт. Пътят е един единствен – да пропътуват разстоянието от Германия до Хърватия не къде да е, а в ковчег. Двамата се опитват да сбъднат мечтата за бленуван и спокоен живот в собствената си родина, но са поставени на ръба на провала. Това е история за „Балканския човек“, за който малкото не може да бъде достатъчно.

Режисьор на постановката е Димитър Илиев, сценографията и костюмите – на Елис Вели, музиката – на Стефан Филипов и Радослав Шуранов. Участват актьорите Румен Драганов, Петър Силви Петров – Перо.

Народният театър “Иван Вазов” ще гостува в Плевен с постановката “Обир” от Джо Ортън. Представлението ще се състои на 27 февруари, от 19 ч.  

В спектакъла участват актьорите Георги Мамалев, Ева Тепавичарова, Михаил Петров, Христо Терзиев и Виктор Танев. Режисьор е Михаил Петров. Преводът е дело на Рада Шарланджиева, сценичният вариант и постановката са на Михаил Петров, а сценографията и костюмите – на Елена Иванова.

Парадоксите и абсурдът в тази пиеса са по-достоверни от житейската реалност. Написана първоначално като „комедия на обноските”, пиесата на Джо Ортън всъщност е блестящ социално-политически трагикомичен фарс с криминално-сантиментални оттенъци. Носи изключително чувство за хумор и прозрения, които карат зрителите да преживеят разнообразни емоции, коментират от творческия екип.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here