Чаена разходка по света организираха ученици от ПГТ „Алеко Константинов“ и Руският център в Плевен

0
328
ПГТ

Клубовете по извънкласни дейности към Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен, и Руският център на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ отбелязаха заедно Международния ден на чая – 15 декември, информират от училището. Изявата премина под мотото „Напитката, която ни обединява“.

Представени бяха различните традиции за приготвяне и пиене на чай в различните култури, а гостите се убедиха, че в многообразието на света съществуват и много общи неща. Гостите научиха, че в Индия чаят се пие с мляко, а към него се добавят и различни подправки като джинджифил, канела или карамфил.

В Шри Ланка предпочитат ароматизирания чай. Обикновено изборът е между вкус на шоколад, манго, вишна, малина или ягода. В Тибет добавят мляко от тибетски як, сол, масло и дори запържено брашно. В Бирма правят салата от листата на чаеното дърво.

Най-странен е начинът на приготвяне на чаените листа в Монголия. Там той се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина.

В Япония има цяла специална чаена церемония, която всяко момиче трябва да научи. Обучението трае три години, като момичето получава различни майсторски степени.

В Русия за сваряването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Към готовата напитка добавят мед, плодово сладко или захар.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here