Борислав Йоцов ще е диригент и солист в концерт на Плевенската филхармония

0
231
Борислав Йоцов

Изтъкнатият български музикант Борислав Йоцов ще е диригент и солист в концерт на Плевенската филхармония, информират от културния институт. В програмата са включени Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор от Моцарт и Симфония 9 „Из новия свят“ от Дворжак. Музикалното събитие е на 10 февруари от 19 ч. в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

Борислав Йоцов е роден през 1966 година в семейство на известни наши музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в университета „Дюкейн“ в Питсбърг, САЩ, при Марк Нучо. Печелил е първи награди в няколко национални конкурса в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип“ в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, преподавател е и в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

Имал е десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Репертоарът му обхваща разнообразни творби за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които изпълнява и записва за първи път в България. През 2004 г. е избран за „Музикант на годината“ на предаването Allegro Vivace на Българското национално радио, през 2005 г. става носител на „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България като „Инструменталист на годината“.

Той е основател на клуб „Студио 5″. Представител е на международната организация на кларинетистите /ICA/ за България. Завършил е и дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет. Борислав Йоцов е бил първи кларинетист (при основаването), а по-късно и артистичен директор и диригент на Нов симфоничен оркестър.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here