Близо 500 първокурсници ще положат академична клетва в началото на учебната година в Медицинския университет – Плевен

0
355
Медицински университет - Плевен

Близо 500 първокурсници ще положат академична клетва в началото на учебната година в Медицинския университет – Плевен. Те са приети за обучение след средно образование в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. Висшето училище за поредна година се радва на засилен интерес от страна на зрелостниците и рекорден брой кандидат-студенти за медицинските и здравните специалности. Реализиран бе успешен прием на студенти в магистърските специалности след средно образование – общо 161 първокурсници по медицина и фармация – държавна поръчка, и 33 студенти платено обучение. В бакалавърските специалности след средно образование са записани 253 първокурсници по държавна поръчка и 44 – платено обучение.

На 12 септември за 48-ми път МУ – Плевен ще посрещне своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2022/2023 година в зала „Магнум“ на Втора клинична база. Химнът на академичната общност Gaudeamus ще изпълнят солисти от Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, които ще поднесат и музикален поздрав към новоприетите студенти. На старта на новата учебна година първокурсниците ще бъдат приветствани с добре дошли от ректора на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров.

Приятелски поздрав ще отправят и колегите им от Студентския съвет към Медицинския университет в Плевен. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на отличниците, приети с най-висок бал от кандидатстудентска кампания през 2022: Стефани Вълчева и Стефани Събева. В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

След тържествената част първокурсниците ще получат студентските си книжки и указания за учебния процес по факултети от деканите на основните звена и директора на Медицинския колеж. На 12 септември от 13:00 ч ще стартират редовните учебни занятия за новоприетите студенти.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here