Българският антарктик Борислав Александров ще представи в град Левски дейността на Антарктическия клуб

0
175
Антарктика

Българският антарктик Борислав Александров ще представи в град Левски дейността на Антарктическия клуб. Събитието ще е на 21 септември, в НЧ „Георги Парцалев – 1901“, от 13 ч., и е част от кампанията на неправителствената организация СОНИК СТАРТ за Деня на Земята. Патрон на изявата е кметът на Община Левски Любка Александрова.

Не случайно и град Левски е избран за място, в което Александров да представи дейността на Антарктическия клуб. Един от най-големите геолози в света – акад. Тодор Николов, човекът, положил българското антарктическо начало, е родом от град Левски и завършва средно си образование в местното училище “Крум Попов”. Той е в основата на първоначалното реализиране на идеята за организиране на изследванията в Антарктида от страна на български учени, за да бъде България пионер в овладяването на ледения континент. Днес залив на остров Смит (Южни Шетландски острови, Антарктида) официално носи името на проф. Тодор Николов (Nikolov Cove, South Shetland Islands).

А българският антрактик Борислав Александров ще прикове вниманието на публиката с разказите си за живота на седмия континент, за това как се случват климатичните промени и за строежа на новата лаборатория. СОНИК СТАРТ, която се грижи за добрия старт, подкрепя дейността на българските антарктици и работи за създаването на повече връзки на територията на България с местните общности. В своята кампания СОНИК СТАРТ вече представи Антарктида в Сливен, Карлово и Тутракан, като предстоят още десетки събития до края на годината в цялата страна.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here