Бъдни вечер носи надежда за повече светлина, доброта и любов

0
462
Рождество Христово

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – деня преди Рождество Христово. Празникът е посветен на дома и семейството се събира на вечеря, за да дочака заедно раждането на Божия син. Тогава приключват и коледните пости, които продължават 40 дни. Това е последният ден от родилните мъки на Богородица, започнали на Игнажден. Традицията повелява на трапезата да се събере цялото семейство и да бъдат сервирани само постни блюда – обикновено са 9 на брой, колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната ястията трябва да са 7, колкото са дните от седмицата, или 12, като месеците от годината. Според църквата те могат да са до 33, каквато е възрастта, на която Христос се жертва за човешкия род.

Oт pанна cyтpин започва подготовката за празничната вечерна трапеза, която ще обедини всички надежди за здраве, мир, доброта, любов и изобилие в човешкия живот. Важно място на софрата има и обредният хляб, в който се слага сребърна пара. Преди да бъде разчупен от стопанина на дома, се казва молитва, за да се освети храната. Първото парче се оставя за Богородица. Смята се, че в когото се падне парата, ще е късметлия през цялата година. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос, а докато трае вечерята, никой не става от масата. Храната се оставя до сутринта, защото се вярна, че починалите близки на семейството идват да си хапнат през нощта.   

Традиционните ястия на Бъдни вечер са варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища на страната правят също тиквеник или зелник. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех, за да се осветят четирите краища на света.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.

Днес, 24 декември, почитаме и паметта на света преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват, носещите имената Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here