Авторски хумористичен спектакъл „За хубавото на лошото“ представят в Плевен Павлина Йосева и Надежда Цанкова

0
758
Павлина Йосева
Павлина Йосева

Авторски хумористичен спектакъл „За хубавото на лошото“ представят в Плевен Павлина Йосева, която е създател на текстовете и изпълнител, и Надежда Цанкова, написала музиката за представлението. Забавните истории, поднесени артистично и с много чувство за хумор, заразяват аудиторията с добро настроение и предизвикват много смях. Хумористичният спектакъл на двете талантливи дами ще се състои в кафе „Бордо“ (ул. „Сан Стефано“ 14) в Плевен, на 30 юли 2020 г. от 19:00 ч. Необходима е предварителна резервация.

Павлина Йосева е многолик творец. Тя е поетеса, художник, автор и изпълнител на поетични спектакли, актриса на свободна практика, режисьор и оператор на няколко документални филма. Родена е в Шумен, от 14-годишна учи и живее в София, а от тази година е избрала за свой пристан идиличната атмосфера на град Долни Дъбник. Не спира да пътува из страната, за да представя своите авторски спектакли и стихосбирки. За известно време живее и в Испания, но коренът я дърпа обратно в Родината.

Павлина Йосева и Надежда Цанкова
Павлина Йосева (вдясно) и Надежда Цанкова

Автор е на поетичните книги „Трудна за сънуване” (2006 г.), „Още тишина” (2011 г.) и хумористичната „Еротика по селски” (2011 г.), която включва първите български стихове, написани на родния шуменски диалект. Двуезичната й книга „Отвъд тишината“ (2013 г.) е преведена от Христо Граматиков на руски език и е представена в Дома на писателя в Санк Петербург. Тя е носител на три национални литературни награди, член е на Съюза на шуменските писатели и на Градския писателски съюз в Санкт Петербург, Русия.

Павлина Йосева помни многобройните си творби наизуст и е готова във всеки момент да ги представи подобаващо – артистично и въздействащо. В сценичните си изяви е подкрепена от Надежда Цанкова, също многопосочна и интересна личност, с множество професионални занимания, квалификаци и таланти. На сцената тя е човекът-оркестър, който свири на китара, тъпан и кавал.

След различни точки на пребиваване, в момента Надежда Цанкова живее в родния си Долни Дъбник. Като дете свири на пиано и пее в детски и юношески вокални групи и хорове. По образование е юрист, майка е на 5 деца. Пише кратки разказчета – предимно хумористични, свири на китара, тъпан и кавал.

През 2001 г. с цялото си многодетно семейство заминава за Испания, където през 2006 г. съдбата я среща с Иван Стойчев Янков – бивш преподавател в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, композитор, виртуозен изпълнител на множество музикални инструменти, и със съпругата му Стоянка Енчева – кавалджийка, народна певица и бивша солистка на Фолкорен ансамбъл „Тракия“.

С тях, една полякиня – кларинетистка, и двама каталонски музиканти създадохме групата „Балканско ехо“ в Тарагона, Испания, която успешно просъществува до 2017 г.“, разказва Надежда. С Павлина Йосева се запознава на същото място през 2013 г., а на следващата 2014 г. с Любомира Стойчева и Хуан-Рамон Сабате създават Асоциацията за интеркултурен обмен „Мостове“, на която Надежда Цанкова е действащ секретар. Хумористичният спектакълът на Павлина Йосева се ражда на 24-ти май 2014 г. и от тогава до днес радва многобройна аудитория у нас и в чужбина.

Първият общ спектакъл на Надежда Цанкова и Павлина Йосева е в кафе-театър „Метропол“ в Тарагона. „Участвала съм и продължавам да участвам в различни музикални проекти и групи, с глас, китара, кавал и тъпан. С Павлина се забавляваме и помагаме на хората да се забавляват“, добавя Надежда. Заедно и поотделно двете се представят във фолклорните фестивали в градовете Салоу и Бенидорм в Испания.

Чрез Асоциацията за интеркултурен обмен „Мостове“ инициират Седмица на българската култура в Испания, по време на която представят двуезичната книга на Павлина Йосева „Отвъд тишината“, организират изложба с картини на български художници, живеещи в Тарагона, и много други разнообразни пърформанси. В момента работят по проекти за представяне в България на каталонски творци – музиканти, художници и поети.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here