Августина Серафимова представи емоционално книгата си “Споделена музика” за Плевенската филхармония 

0
296

Августина Серафимова представи емоционално книгата си “Споделена музика”, посветена на 70-та годишнина на Плевенската филхармония. Четивото е събрало рецензии, интервюта и информационни материали на авторката за културния институт в периода 2000 – 2023 година. Съставител на библиографията на „Споделена музика“ е Михаела Дамянова, автор на корицата на книгата е плевенският художник и преподавател в НУИ “П. Пипков” – Плевен, Валентин Асенов – Хъкъла, редактор е музикологът проф. Елисавета Вълчинова – Чендова (тя е автор и на предговора), коректор – Камелия Георгиева. Предпечатът е дело на Издателска къща „Ням свят“, а печатът – на „Булгед“ ООД. Събитието се състоя снощи в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен, която е инициатор за издаването на сборника.

Вечерта откри Аня Михова, директор на библиотеката, а биографични данни за авторката сподели Анелия Дечева, началник на отдел “Култура и туризъм” при Община Плевен и диригент на Общински хор “Гена Димитрова” – Плевен. Тя разказа и емоционални моменти от първия си досег като ученичка в НУИ “П. Пипков” в Плевен с усмихнатата млада учителка по теоретични музикални дисциплини Августина Серафимова. Освен че преподава, тя създава много от аранжиментите на произведенията, които изпълнява Перкусионен ансамбъл „Акцент“ с ръководител Симеон Серафимов при НУИ „Панайот Пипков“, и е музиколог на Плевенската филхармония. В дискусията между Анелия Дечева и Августина Серафимова при представяне на книгата стана ясно, че сборникът “Споделена музика” е събрал материали за големия брой концерти през годините с произведения от български автори, както и за световноизвестни инструменталисти и диригенти, които са гостували в Плевен или са изнасяли концерти с Плевенската филхармония.

Августина Серафимова (вляво) и Анелия Дечева

„В широката и разностранна професионална дейност на Августина Серафимова работата ѝ с Плевенската филхармония е творческо вдъхновение. Благодарение на нейната инициативност и постоянство дейността на състава е редовно отразена в плевенските печатни медии, във вестник „Музика Viva“ (до края на съществуването му), така и в списание „Музикални хоризонти“. Подредени хронологично, текстовете припомнят вълнуващи мигове за верните почитатели на Плевенската филхармония, провокират читателското любопитство. Наситени информативно, те очертават богата картина от начинания, извеждат акцентите в репертоара през годините, неговото жанрово разтваряне и насочване към нови публики. Прави впечатление обновяването на програмите с нови заглавия, продължаването на контактите с българските композитори и представяне на техни творби, гостуването на изтъкнати български и чуждестранни диригенти и изпълнители, организирането на диригентски курсове и майсторски класове по оперно вокално майсторство, връзката с младите музиканти и образователните програми, конкурсът „Гена Димитрова“, пише редакторът на книгата проф. Елисавета Вълчинова – Чендова.  

Лора Табакова – виолончело, Мариана Мирчева – пиано.

Специално внимание в сборника е отделено и на образователните концерти, които музикантите изнасят пред детска аудитория през годините, подчерта Серафимова, която е убедена във важната роля на класическата музика за доброто възпитание на всяко дете. Освен информация за историческото развитие, статии и интервюта за Плевенската филхармония, книгата включва и снимки от концерти на оркестъра на автора и на фотографа Калина Серафимова.

Ваня Делийска (вдясно) и Августина Серафимова

Разговорът за достиженията на Плевенската филхармония беше обогатен чрез чудесните музикални изпълнения на Мариана Мирчева – пиано, и Лора Табакова – виолончело, които също са били ученички на г-жа Серафимова. Своите специални поздравления към авторката на четивото поднесоха Стефка Крумова – корепетитор в НУИ “П. Пипков”, Ваня Делийска – диригент на Детски хор “Звъника”, бившият кмет на Община Плевен Георг Спартански, колеги, приятели, музиканти от Плевенската филхармония, почитатели и ценители на класическата музика и културата.

Георг Спартански, Августина Серафимова и Анелия Дечева

В кратко експозе директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски очерта някои важни моменти в нейното развитие, сподели и предстоящи събития за културния институт, който ръководи трети мандат. През есента оркестърът ще отбележи 200 години от рождението на Антон Брукнер под палката на маестро Йордан Камджалов. Предстои и Международният музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, който ще се проведе от 8 до 25 октомври в Плевен, като концертите няма да са всяка вечер, уточни Дяковски. Новост в рамките на проявата ще са изявите на лауреати от НМА „Л. Пипков“ – София и национални училища по изкуствата от страната – в това число и от Плевен. Откриването на фестивала ще е забележително, тъй като на плевенска сцена ще се изяви пианист от Русия, който е с първа награда от Международния конкурс „Чайковски“.

Дяковски спомена всички успешни проекти с имените музиканти, с които Плевенската филхармония достига множество населени места в страната и радва публиката. Концертите през миналата година са 115, като са представени в 85 български града. Той подчерта, че в състава са назначени млади музиканти, завърнали се от чужбина, което дава друг облик на оркестъра.

“Няма значение кой е кмет на Община Плевен, важното е да се следва посоката на развитие на Плевенската филхармония и да има приоритети. Нека поддържаме и пазим авторитета на Плевенската филхармония и да се чува името на Плевен навсякъде. Гордейте се с Плевенската филхармония, стойте зад нея, подкрепяйте я и тя ще ви се отблагодари“, обобщи на финала на своето изказване Любомир Дяковски.

Тази вечер, 28 май, от 18 ч., Плевенска филхармония и МФ „Софийски музикални седмици“ представиха книгата „Споделена музика“ в Зала „България“ – Студио „Музика“ в София.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here