Алпинистът Атанас Скатов призова за отговорно отношение към планетата на среща в Плевен

0
1014
Скатов

Алпинистът веган Атанас Скатов посети Плевен, за да представи последните си книги и да разкаже на почитателите си за изкачните 4 върха над 8000 метра за период от 140 дни. През 2019 година той успя да постигне първия подобен успех за България, като изкачи връх Кангчендзьонга – 8586 m (15 май), връх Гашербрум I – 8080 m (12 юли), връх Гашербрум II – 8034 m (18 юли) и връх Дхаулагири – 8167 m (3 октомври).

Организатор на срещата беше читалище „Христо Ботев“ – Плевен, а за специалната атмосфера на събитието се погрижиха със свои музикални изпълнения деца от детска градина „Иглика“ и братя Васил и Георги Чапанови.

Скатов въведе аудиторията в детайли от неговите експедиции и показа вълнуващи видеа и снимки от изкачванията му на различни върхове. Вдъхновителят за хиляди българи, мотивационен лектор, агроном, продуцент на филми и автор на книги за пореден път разтърси и вдъхнови аудиторията с многобройните си постижения в алпинизма, доказващи безграничната сила на човешкия дух. Той е първият и единствен българин, изкачил 11 върха над 8000 метра, Седемте континентални първенци (Seven Summits) и връх Еверест по Северния и Южния маршрут. Негов е националният рекорд за най-бързо българско изкачване на 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 върха над 8000 метра.

На срещата в Плевен алпинистът сподели, че мисията му е да докаже, че е възможно човек на растителен режим на хранене да постигне подобни забележителни успехи. Той коментира, че климатичните промени в световен мащаб са много притеснителни, а населението на Земята продължава да се увеличава с бързи темпове. В същото време върху огромен процент от обработваемите територии на планетата се отглежда храна за животните, които пък служат за храна на хората. „Този процес е свързан с огромно замърсяване на околната среда с фекални води, а метанът, отделян от животните, води до изтъняване на озоновия слой“, поясни той. И добави, че изводът от всичко това е, че хората трябва да намалят с 50% животинската храна, което ще се отрази благоприятно на околната среда, а и на здравето им, смята Скатов.

Васил Чапанов

Като един от най-големите екологични проблеми на България, той посочи безогледното изсичането на горите. Резултатите от това са липса на вода, покачване на температурите и по-замърсен въздух. За да допринесе за противопоставянето на този пагубен процес, алпинистът създава фондацията „Да спасим планетата – Save the planet “, която намира все по-широка подкрепа сред природолюбители.

Знамето на фондация „Да спасим планетата – Save the planet“ на връх Дхаулагири 8167 м. Атанас Скатов го развява на 3.10.2019 г.

За следващата календарна година Скатов планира да покори още 4 осемхилядника – това са върховете К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма. С тези постижения ще завърши вторият му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на Земята, който ще е първият подобен успех за България. Освен това Скатов планира мащабни кампании за засаждане на дръвчета, организирани от фондация „Да спасим планетата“.

Атанас Скатов с Георги и Васил Чапанови.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here