Акварелите на Латинка Минкова – приказен свят на красота, топлина и хармония

0
1260
Латинка Минкова

В своя приказен свят на красота, топлина и хармония покани плевенчани художничката Латинка Минкова. Нейната изложба „Сезони“ впечатли многобройните почитатели на изкуството, изпълнили залите на Творителница „О`Писменехъ!“ снощи. Домакинът Диян Павлов – Джими представи гостенката, която има 30-годишна журналистическа кариера, а с картините си печели все повече почитатели у нас и в чужбина. Присъстващите чуха два нейни хумористични разказа, които повишиха още повече доброто настроение, и имаха възможност да се запознаят с книгите й, а след това се срещнаха с нейния вълшебен картинен свят.  

Латинка Минкова рисува от двегодишна и до днес не е спирала да го прави. Въпреки любовта си към изобразителното изкуство, завършва икономика, но творчеството я съпътства винаги. Споделя, че рисува всеки ден, защото за нея този творчески акт е като дрога, без която не може. Затова както домът й, така и вилата й са оборудвани с всичко необходимо.

В картините й много често присъстват къщи и дървета, които са изключително одухотворени. Пояснява, че водещи за нея са цветовете. Те идват като представа в съзнанието й и се поражда потребността да се излеят в някакви форми, които също се появяват в представите й. За не повече от минута скицира визията си с молив и след това преминава към колористиката.

Изображенията й са колкото реални, толкова и магично-вълшебни и носят своето неповторимо излъчване, което се е превърнало в разпознаваем стил на авторката. Дори зимните й пейзажи носят топлина, защото прозорците на красивите й къщи винаги светят, а докато ги рисува, тя си представя семейния уют, ароматите, които се носят от кухнята, усмивките на обитателите и любовта помежду им, а всичко това по необясним за нея начин се закодира в работите й и в последствие се излъчва към зрителите.

Авторката е щастлива, че всеки ден създава положителна енергия за много хора, тъй като не пропуска да сподели на страницата си във Фейсбук нова творба, а това вдъхновява всички, които следят творчеството й.

Тя се радва на вниманието на многобройни почитатели на изобразителното изкуство. Особено възхитени от творбите й са руски ценители, на чиято душевност нейните творби импонират много добре. Картини на Латинка Минкова притежават любители и колекционери от България, Англия, Германия, Белгия, Холандия, Италия, Чехия, Швейцария, САЩ. Участвала е в много регионални общи изложби, а самостоятелната й експозиция в Плевен е 18-та.

При откриването й развълнуваната авторка сподели, че е трогната от вниманието, оказано й от плевенчани, и прие с благодарност цветя и подаръци от Стефка Григорова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Плевен, и от името на доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here