Актрисите Бойка Велкова и Силвия Лулчева ще покорят плевенската публика с превъплъщенията си в пиесата „Империя на красотата”

0
535
Империя на красотата
От ляво надясно: Михаил Сървански, Силвия Лулчева, и Бойка Велкова, фотограф: Елена Спасова


Актрисите Бойка Велкова и Силвия Лулчева ще покорят плевенската публика с превъплъщенията си в пиесата „Империя на красотата” (“Мадам Рубинщайн“) от Джон Мисто. На сцената ще им партнира актьорът Михаил Сървански. Спектакълът ще бъде представен на 22 февруари, от 19 ч., в читалище „Съгласие 1869“.

Преводът на драматургичния текст е на Василка Бумбарова, режисьор е Бойка Велкова, сценографията е на Лилия Бабунова, а музикалната картина е дело на Теодосий Спасов. Постановката е на Сатиричния театър “Алеко Константинов“ – София.

Пиесата е написана по действителна история, с реални лица и документирани събития. След създаването си през 2017 г. тя е играна в Лондон, Москва, Сидни, на Бродуей и други места по света, като навсякъде жъне огромен успех. В България се поставя за първи път през 2020 г. – постановката е поредният проект на Бойка Велкова, в който тя се справя блестящо и като режисьор, и като актриса. Бойка Велкова изпълнява главната роля на легендарната Хелена Рубинщайн, основателка на световна козметична империя, която съществува и до днес. Героинята извървява пътя от полското еврейско гето в Краков до верига от салони за красота по целия свят и е една от най-богатите жени на своето време.

Хелена Рубинщайн е конкурентка на другата легендарна дама от света на козметиката – Елизабет Арден, блестящо изиграна от Силвия Лулчева. Освен конкурентки те са и много близки по някакъв странен начин – свързват ги еднаквият им път от бедното детство до световният бизнес, отдадеността им на работата, провалените бракове и вътрешната самота. Те са обединени и от конкуренцията с общия си враг, третия гигантски козметичен бранд ”Ревлон”.

Рубинщайн и Арден са част от еволюцията на нравите – преди тях грим и козметика използват само порочните жени, а те налагат грижата за красотата като нещо обичайно и за порядъчните жени и я превръщат в световна индустрия.

Театралнлото действие се развива в продължение на много години, на различни места, като зрителите са въведени във всичко това от анонимен разказвач. Сценографът Лилия Бабунова превръща сценичното пространство в апартамент, козметично студио, самолет, хотелска стая. Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден са част от вълната на феминизма след Втората световна война, когато жените отстояват правото си да имат и други обществени роли (включително да гласуват), а не само на майки и съпруги.

Хелена Рубинщайн е властна, амбициозна и безкомпромисна, но едновременно с това е много интелигентна – общува с изявени хора на изкуството, колекционира техни произведения, а нейни портрети са рисувани от Салвадор Дали и Пикасо. Тя се занимава и с благотворителност. Най-близкият ѝ човек е личният ѝ секретар Патрик О`Хигънс (в ролята влиза актьорът Михаил Сървански) – гей, ирландец и инвалид от Втората световна война. Той и един от синовете ѝ наследяват нейната бизнес империя.

Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден осъзнават силата на женската красота и въоръжават жените със средствата за нейното подчертаване и запазване: козметиката, грима, процедурите за красота. На практика почти всички съвременни козметични продукти са тяхно изобретение.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here