Колекция с творби на Димитър Казаков – Нерон гостува в ХГ „Илия Бешков“

0
808
Димитър Казаков - Нерон

Колекция с творби на Димитър Казаков – Нерон от фонда на ХГ „Теофан Сокеров“ – Ловеч, гостува в ХГ „Илия Бешков“. Ще бъдат представени 37 рисунки, технологични експерименти и графики от различни периоди (60-те, 70-те и 80-те години) и 3 акварела. Изложбата ще бъде открита на 10 септември в 17,30 ч.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно завършва специалност „Графика“ в Художествената академия. Няколко години живее в Пазарджик  и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. През 1972 г. се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е на свободна практика.

Приживе Димитър Казаков прави 15 самостоятелни изложби. Най-успешната е през 1980 г., когато е поставено началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я и други впечатляващи  изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена , Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувър, музеят ,,Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио и др.

Нерон живее чрез работата си, рисува навсякъде и непрекъснато. Признат е не само за майстор на маслената живопис, но и за творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията и смесените техники.

„Изключителното у Казаков е, че с него откриваме едновременно една страна, един народ, една цяла култура. Нерон – това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя”, казва за него френският режисьор и сценарист Жан-Мари Дро.

Димитър Казаков – Нерон напуска този свят рано – на 16 януари 1992 г. Три години по-рано в едно свое интервю той казва: ,, Ние си отиваме, за да освободим място на новородения… Тъй в нашата тленност виждам толкова смисъл, колкото в смисъла на природното раждане!”

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here