57 пиеси участват в Националния конкурс “Иван Радоев” – награждават победителите на 1 април

0
393
Иван Радоев
Иван Радоев

57 пиеси участват в 12-я Национален конкурс за българска драматургия “Иван Радоев” – Плевен, информират от културния институт. Журито с председател Гергана Пирозова и членове Стефан Иванов, Ованес Торосян и Денис Симеонов се запознава с всички текстове и решава единодушно да няма номинации в категория „Пиеси за куклен театър за деца“ – в този раздел са представени 18 пиеси.

От останалите 39 текста за драматичен театър (един от тях е за куклен театър за възрастни) комисията номинира пиесите „Как се сприятелих с един комар“ от Иван Димитров, „Лунички“ от Недялко Делчев, „50 секунди“ от Сиа Сиева и „Параклисът“ от Яна Добрева – заглавията са представени по азбучен рад на авторите. 

Отличените ще бъдат обявени и наградени на 1 април, от 17,30 ч. Конкурсът започна на 3 януари 2023 г. и в него се състезаваха текстове за драматичен и куклен театър, които не са поставяни до провеждането му и не са участвали в други конкурси за драматургия. Организатори на събитието са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

В същия ден творческият екип на Театъра ще почете 96-тата годишнина от рождението на изявения български поет и драматург Иван Радоев, който е и патрон на Храма на Мелпомена в Плевен, с неговата пиеса “Чудо”. В постановката участват Станка Калчева – гост, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Георги Енчев и Петьо Кръстев. Режисьор е Надя Панчева, сценографията е на Ясмин Манделли, а композитор е изявеният и многократно отличаван Христо Намлиев. Представлението започва в 19 ч.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here