Творческата среща в Плевен с писателката Неда Антонова зареди публиката с вдъхновение и силни патриотични чувства в навечерието на 24 май

0
1654
Неда Антонова
Творческата среща среща под надслов „Призваните да служат: Паисий, Левски и Ботев в книгите на Неда Антонова“,

Творческата среща с писателката Неда Антонова зареди плевенчани с вдъхновение и силни патриотични чувства в навечерието на светлия празник на буквите и българската култура 24 май. Многобройна публика от различни поколения се събра в зала „Ростов“ снощи, за да преживее вълнуващото събитие под надслов „Призваните да служат: Паисий, Левски и Ботев в книгите на Неда Антонова“. То е част от културния форум Плевенска артсцена „Измерения“, който се организира от Сдружение „Духът на Плевен“.

Вечерта откри доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ и част от Сдружение „Духът на Плевен“. Тя отбеляза, че с възраждането на природата през красивия месец май се възобновяват и културните събития, които екипът от съмишленици на Сдружение „Духът на Плевен“ организира, и благодари на изтъкнатата българска писателка от Плевенския край за отзивчивостта й. Също призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание паметта на дългогодишния председател на Клуба на дейците на културата в Плевен – Никола Попов, който неотдавна напусна този свят, но духът му завинаги ще остане свързан с духа на Плевен.

Доц. д-р Емилияна Конова

Даниела Дочева, част от Сдружение „Духът на Плевен“, автор на сценария на събитието и водещ на вечерта, представи участниците. За тържествената атмосфера допринесоха с красиви изпълнения на църковнославянски песнопения артист-хористите от Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен, с диригент Анелия Дечева: Виолета Велчева, Милена Йотова, Ралица Петрова, Снежана Димитрова, Дани Меса, Роберт Христов, Стелиян Цветанов и Валери Цолов.

Във фокуса на вниманието на литературната среща беше последният роман „Безмълвие“ на Неда Антонова, разказващ за греховната младост на Паисий Хилендарски. Чрез вълнуващо интервю на Даниела Дочева с писателката зрителите научиха защо бъдещият търговец с кантора във Виена – Петър Баанов, става хилендарския монах Паисий, как един въображаем грях насочва съдбата му към неговото предопределение, къде се губят следите му 10 години, как 40 дни безмълвие пречистват душата и съзнанието му и го водят до единение с Бога.

Божидар Йорданов, студент във втори курс по фармация в плевенския Медицински университет, пресъздаде с много чувство молитвата на Паисий Хилендарски към Бог в минутите на върховно вълнение и смирение, преди да захване своя чутовен труд.

хор "Гена Димитрова"
Артист-хористи от Общински хор „Гена Димитрова“, диригент – Анелия Дечева.

Неда Антонова сподели много интересни факти за писателския труд, който е грандиозно усилие на емоционалността, въображението и нервната система, необяснимо като процес. Поясни сътношението между исторически факти и литературна измислица в романа, обрисува жив и релефен образ на монаха, който повечето от българите познават от читанките като белобрад старец, а в настоящия роман виждат като жив човек – интелигентен, находчив, адаптивен, непримирим и със съзнанието за принадлежност към своя народ.

Божидар Йорданов
Божидар Йорданов

Творческата среща засегна литературните образи и на други титанични личности, призвани да служат на България – Левски и Ботев, оживотворени по неподражаем начин от Неда Антонова в романите й „Първият след Бога“ и „Неговата любима“. Писателката издаде в аванс и факти от новия й роман за царевата сестра Тамара Шишманина, наричана още Кера Тамара. Книгата ще се казва „Проклятието да си царска дъщеря“ и ще е поредното прелюбопитно четиво на изтъкнатата българска авторка.


На финала на събитието присъстващите изразиха обичта и уважението си към Неда Антонова с много аплодисменти, цветя и подаръци. Специалният комплимент от Сдружение „Духът на Плевен“ беше поднесен от неговия автор Диян Павлов – Джими, създател на Творителница „О’Писменехъ!“. Подаръкът е ксилография, изобразяваща емблемата на Плевен – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”, отпечатана върху ръчна хартия на Гутенберговата преса в Творителница „О’Писменехъ!“

Писателката беше поздравена и от ученици от ПГ по туризъм, СУ „Стоян Заимов“ и СУ „Иван Вазов“.

Неда Антонова и Диян Павлов – Джими

Силно развълнувана, Неда Антонова благодари на Сдружение „Духът на Плевен“ за организазацията и реализацията на творческия празник и изрази възхищението си от факта, че в Плевен – нейния роден край, е жив пламъкът на духовността, културата и истинските стойности, поддържан с много любов от будни и осъзнати умове.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here