213 участници от 22 държави се включват в престижния 5-ти Международен фестивал на китарата „Плевен“ 2019 (пълна програма на концертите)

0
1510
китари

В Плевен започва едно от най-значимите и престижни музикални събития, надхвърлило териториалните рамки не само на града, но и на страната ни –  Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019. Петото му, юбилейно издание, ще се проведе от 27 ноември до 1 декември 2019 г. и ще събере ярко съзвездие от професионалисти. Фестивалът ще бъде открит от виртуозния джаз китарист Франческо Шелцо (Италия), който идва за пръв път в България. Ще се изявят и победители от миналогодишното издание на международния конкурс: Майкъл Бътън (Великобритания) и Биляна Лазарова (Плевен, България). Събитието е тази вечер от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

Николай Михайлов
Николай Михайлов

Фестивалът включва пет концертни вечери, международен и национален конкурси в 4 жанрови категории, разделени на възрастови групи, майсторски класове, уъркшопи, изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, както и съпътстващи събития: Лятна музикална академия, семинар за преподаватели, национално концертно турне с носителите на първа награда от трета и четвърта възрастови групи.

Биляна Лазарова

213 са записаните активни участници, от които в конкурсната програма ще се включат 174 китаристи от 22 държави: Австрия, Армения, България, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Кипър, Китай, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Македония, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Япония.

Международният фестивал на китарата „Плевен“ 2019  се нарежда на едно от челните места в световната карта на китарните конкурси. Малко подобни форуми събират толкова много участници от такава класа на едно място. Журито включва музиканти от световна величина. Участниците ще се оценяват чрез иновативна система, която е единствена в Европа. Тя е дигитализирана и отнема всякаква възможност за субективна намеса, защото изпълнителите разбират своите резултати, преди журито да ги е обсъждало. Към всичко това се добавя и онлайн стрийм, чрез който изпълненията на участниците могат да бъдат гледани от всяка точка на света. 

Петър Ралчев

На 29 ноември, петък, ще се състои „Вечер на българската музика“, в която на една сцена ще импровизират върху български народни ритми няколко изключителни музиканти – специалният гост за тази вечер е известният български акордеонист Петър Ралчев, който за първи път ще участва във Фестивала. На сцената ще излезе и Георги Василев, който преподава в Швейцария. Ще чуем и невероятния Атанас Уркузунов, който преподава във Франция, както и неговата съпруга флейтистката Мие Огура – миналата година представиха солов рецитал, тази година те ще са в един по-голям състав. На 29 ноември ще има и две световни премиери на композиции на български изпълнители, което прави вечерта още по-специална, тъй като този концерт остава в историята. Едното произведение е на доц. Росен Балкански, преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а другото е на Атанас Уркузунов, преподавател в консерватория „Морис Равел“ – Париж, Франция. 

Зоран Дукич

Концертите ще продължат в събота, 30 ноември, с още една световна величина – Зоран Дукич от Хърватска, който идва за пръв път в България. Той ще представи интересния проект Бах – Пиацола. Интересът за всички концерти е много голям. Тази звезда програма събира много китаристи не само от чужбина, но и ученици, преподаватели и любители от цяла България. Няма голям областен град, който да не фигурира със свои представители във Фестивала.

Галаконцертът и награждаването на победителите е на 1 декември. Наградният фонд е близо 30 000 лева в парични и предметни награди. Голямата награда в трета и четвърта възрастови групи в категория „Класическа китара“ е турне в 8 български града, което ще се проведе догодина. В рамките на Фестивала ще се състоят 125 часа майсторски класове с 16 преподаватели.

Организатори на събитието са сдружение „Изкуството до мен“ и Читалище „ЛИК – 1959“, а съорганизатори – Община Плевен, Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ и читалище „Съгласие 1869“. Артистичен директор на фестивала и преподавател по китара в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен е Николай Михайлов.  

Концертна програма и съпътстващи събития:

27.11 – Официално откриване на 5-ти Международен фестивал на китарата Плевен с участието на: Франческо Шелцо (Италия), Майкъл Бътън (Великобритания), Биляна Лазарова (България)
Начало 19:00; зала „Емил Димитров“ –  читалище „Съгласие“

28.11 – Вечер на класическата китара с участието на Жудикаел Пероа (Франция/САЩ)
Начало 19:00; зала „Емил Димитров“ – читалище „Съгласие“

29.11 – Вечер на българската музика с участието на: Петър Ралчев – акордеон; Мие Огура – флейта (Япония); Атанас Уркузунов; Георги Василев; Росен Балкански; Милена Вълчева

Начало 19:00; зала „Емил Димитров“ – читалище „Съгласие“

30.11 – Вечер на класическата китара с участието на Зоран Дукич (Хърватска)
Начало 19:00; зала „Емил Димитров“ – читалище „Съгласие“

1.12 – Гала концерт с участие на победителите от конкурсната програма
Начало 19:00; зала „Емил Димитров“ – читалище „Съгласие“

Съпътстващи събития:


28.11 – Pleven guitar festival’s jam session – концерт-парти с участници от Международен фестивал на китарата Плевен
начало: 21:30

място: „Щипка любов“/ “Pinch of love”
телефон за резервации: 0885062951; вход свободен

29.11 – „Вечерта на бардовете“  – концерт-парти с участието на български бардове
начало: 21:30
място: „Щипка любов“/ “Pinch of love”
телефон за резервации: 0885062951; вход свободен

30.11 – “Vatticana live” – рок концерт на плевенската група „Ватикана“
начало: 23:00
място: Galaxy bowling Pleven
телефон за резервации: 064/820 099; вход: 7лв.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here