Международният пленер по живопис „Плевен“ 2023 завърши с обща изложба на всички участници

0
338

Международният пленер по живопис „Плевен“ 2023 завърши с обща изложба на всички участници. Експозицията беше открита официално в присъствието на кмета на Общината Георг Спартански.

„Една от целите на този пленер е не просто да се рисуват картини, а това да става в творческа атмосфера между приятели, между професионалисти, които работят с четката и с боите, да създаваме нови контакти, нови приятелства. Особено важно е това на Балканите, защото Балканите винаги са били място, където е имало само конфликти, нещастия, само трагедии, само кръв и сълзи и е дошло време в третото хилядолетие като съседи, като приятели да вървим заедно напред“, каза при откриването на изложбата кметът.

В творческия форум участваха художниците Димитър Димитров, Павлин Ковачев, Николай Неделчев и Румяна Живкова от Съюза на българските художници в Плевен, Гошо Георгиев от Русе, Ивелина Иванова от Шумен, Петър Тепсизов от Ямбол, Радослав Нейчев от Оряхово и двама автори от побратимени с Плевен чуждестранни градове – Елизабета Волку от Браила, Румъния, и Мартин Якимовски от Битоля, Република Северна Македония.

В рамките на пленера творците трябваше да нарисуват по две картини. За едната получават хонорар, а втората даряват. Всички платна остават притежание на фонда на галерия „Илия Бешков“. Вдъхновени от красивия Плевен, много от авторите са нарисували повече от две картини. В платната си художниците са представили пейзажи от града с емблематични сгради, от парк „Кайлъка“, уловени са моменти от ежедневието на хората.

Експозицията е подредена в Художествена галерия „Илия Бешков“, която бе домакин на творческия форум, и може да бъде разгледана до края на месеца.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here