111 състава се включват във Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки” в град Левски

0
148

111 състава с 800 участници ще се включат в десетия Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки”, който ще се проведе на 1 май, информират от местната управа.

Организатори на събитието са Община Левски и местното НЧ „Георги Парцалев -1901”.

По традиция празникът ще бъде открит с Гергьовски люлки – в 9 ч., в парка до сградата на Община Левски, Фолклорната надпревара ще започне в 9.30 ч., в Летния театър при НЧ „Георги Парцалев – 1901“ в гр. Левски и в нея ще участват фолклорни формации, танцови състави и клубове, народни оркестри, индивидуални изпълнители и инструменталисти, които ще се представят с обработен и изворен фолклор – без възрастови ограничения за участниците.

Във Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки” ще участват ценители на българското фолклорно богатство от общините и градовете Левски, Плевен, Ловеч, Свищов, Никопол, Габрово, Сухиндол, Тетевен и др.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор Киров и зам.-председател журналиста Ина Михайлова ще има нелеката задача да отличи и награди най-добрите. От голямо значение е и профилираната професионална оценка на членовете на журито: проф. д-р Галя Петрова – Киркова – народно пеене – катедра „Музикален фолклор“, Калин Кирков – инструменталист, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“, и доц. д-р Стефан Йорданов – хореограф, преподавател в катедра „Теория на изкуствата“ – и тримата са от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

По традиция организаторите са предвидили много награди: Специална награда на кмета на Община Левски, на журито, на спонсорите, награда за откритие на фестивала и най-артистично изпълнение. Всички участници ще получат грамота за участие, а в различните категории и раздели за отличените на първите три места дипломи и медали.

С награда ще бъдат отличени и най-малкият и най-възрастният участник. Награда ще получи и най-автентичната народна носия, представена на фестивала.

Водещ на фестивалната програма ще бъде Александър Александров – Алекс, известен певец и телевизионен водещ, който ще зарадва публиката в г. Левски и с концерт.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here