Зорница Иларионова готви майсторски клас, концерт с Плевенската фихармония и благотворителен рецитал в родния град

0
1045
Зорница Иларионова

С поредица от събития в родния Плевен изявената цигуларка Зорница Иларионова ще зарадва почитателите на класическата музика тази пролет. По покана на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ тя ще проведе майсторски клас с млади цигулари на 26 февруари. Два дни по-късно, на 28 февруари от 19 часа в зала „Катя Попова“, ще е солист в концерт на Плевенската филхармония. Почитателите на класическото изкуство ще се насладят на едно от енигматичните произведения, с които финската музикална школа се откроява – Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус.

На 10 март талантливата плевенчанка ще изнесе благотворителен рецитал в зала „Катя Попова“ от 18 часа. Заедно с нея на сцената ще бъдат и Лора Маркова и Савина Тенева, две блестящи млади цигуларки – възпитанички на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Лора е ученичка на Благородна Танева, а Савина е в класа по цигулка на Евгени Николов. По специална покана на Зорница двете обещаващи музикантки ще изпълнят произведения от Бах, Шостакович, Сарасате и Пиацола. Идеята да избере и предложи на млади дарования да се включат заедно с  нея на голяма сцена се заражда спонтанно.

С безвъзмездното си участие Зорница ще подкрепи развитието на ученици от училището по изкуства в родния й град. По думите й достойнствата на големия артист не завършват с постигането на безупречна изпълнителска техника и световно признание. „Мисля, че зрелият талант се разкрива едва тогава, когато техническите прегради са преодолени с труд и отдаденост, и изкуството позволява на цялата човешка душа да се разгърне“, отбелязва Зорница.

Зорница Иларионова

Плевенчанката е получила покана да открие сезон 2020/2021 г на Плевенската филхармония с изпълнение на Тройния концерт на Лудвиг ван Бетовен заедно със солистите Царина Маринкова (пиано) и Атанас Кръстев  (виолончело). Изборът на произведение не е случаен – с него културният институт ще отпразнува 250-ата годишнина от рождението на великия немски композитор.

Зорница Иларионова е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София през 2011 година в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Тя продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Завършва бакалавърска степен в Нов български университет в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. Специализира в академията Santa Cecilia, Бергамо – Италия, при проф. Павел Верников. Зорница е лауреат на международни конкурси и носител на множество престижни награди. Канена е да проведе майсторски класове във Виена, в Сингапур и в Гранада. Живият контакт с родния град, където талантът й е проходил, и сега е един от най-истинските източници на радост и вдъхновение за нея, споделя цигуларката.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here