Журналистът Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев пред ученици в град Левски  

0
299
Георги Тошев

Журналистът Георги Тошев представи книгата си “Хамлет от град Левски” за Георги Парцалев в родния му град – в залата на Общината. Аудиторията се състояше предимно от ученици от ОУ „Максим Горки” – Левски, присъстваха тяхната учителка по български език и литература Гергана Цонева и други заинтересувани от темата на разговора.  

Събитието се проведе на рождения ден на великия актьор – 16 юни, и е част от Празници на изкуствата “Парцалев” 2022, които продължават до 19 юни. 

За да запали любопитството на учениците към личността на любимеца на поколения българи, Георги Тошев разказа достъпно интересни моменти от детството и живота на великия комик. Припомняйки моменти от разказите на негови близки и приятели, свои впечатления и филми от началото на 70-те с участието на Працалев, той подчерта, че всичко, направено с талант и сърце, остава във времето.

Георги Парцалев е единственият актьор, който е пълнил стадион с публика – постижение, което нито един артист не е успял да повтори до днес, отбеляза журналистът. Истинският народен артист се е сблъсквал с много тежката държавна машина и обществените нагласи по онова време. Въпреки това до края на живота си остава народен любимец. Никой не знае цената, която е платил, но извървява пътя си с достойнство. Честен, скромен, щедър,  интелигентен, буден човек, Парцалев е успявал сам да управлява своята кариера в сложни времена и да остане в сърцето на своя народ.

Участниците в срещата имаха възможност да получат автограф от автора на новото допълнено издание на книгата „Хамлет от град Левски”. На въпрос какво би казал Георги Парцалев на рождения си ден, ако беше с нас, Георги Тошев отговори: „ От всичко, което прочетох, със сигурност Георги Парцалев щеше да се усмихне, да се обърне към нас и да каже: „Еее, не се занасяйте, бе!”И другото, което смятам: “Бъдете будни!” Защото неговият живот е животът на един буден човек. В онези години,  особено във времето, в което е живял и работел Парцалев, да бъдеш буден във всичките му смисли не е било лесно. И част от моето възхищение се дължи на неговата будност. Човешката будност е отвъд таланта. Тя е свързана с характера с упорството да продължиш въпреки всичко”, отбеляза още Георги Тошев.

Информация: Пресцентър на Община Левски

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here