Забележителния Реквием на Габриел Форе ще изпълнят Плевенската филхармония и Хор „Гена Димитрова“

0
1326
Реквием Форе

Забележителния Реквием на Габриел Форе ще изпълнят Плевенската филхармония и Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. Солисти ще са Петя Петрова – сопран, и Орфей Петров – баритон. Музикалното събитие ще на 29 януари, от 19 часа, в зала „Катя Попова“ в Плевен.  

Това е, може би, най-популярното произведение на френския композитор, органист и педагог и единствената Заупокойна меса, която не акцентира вниманието на слушателя върху образа на смъртта и сцените на Страшния съд. Основната му идея са вярата, покоят, мирът и любовта, а образът на смъртта е представен като дългоочаквано избавление, преход към най-висшите сфери, за които говорят всички философи от всички времена и народи.

Произведението е лишено от мрачност: вместо усещането за смъртта, на слушателя му се предлага усещането за покой, вместо мрачната скръб – светлата радост, вместо образа на Ада – образа на Рая, и за надежда, вместо безизходност.

Получава се светла ажурна конструкция във вид на забулена в далечината пирамида, недосегаемият връх на която символизира властта, силата и мъдростта на Всевишния, а подножието й – пътеката на всеки човек за достигането на тази мъдрост.

На въпроса каква е причината за написването на Реквиема, Форе отговаря: „Това е начинът, по който аз виждам смъртта: като щастливо избавление, като стремеж към по-велико щастие, отколкото като болезнено изживяване”.

Освен споменатото произведение, в Плевен ще бъде изпълнен и Концертът за цигулка и оркестър № 1 в сол минор от Макс Брух. Солист ще е Лора Маркова.

Диригент на концерта ще е Славил Димитров.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here