За първи път: Плевенският театър започва новия сезон с премиера в Народния театър в Ниш

0
502
ДКТ "Иван Радоев"

За първи път в историята си плевенският Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще започне новия творчески сезон с премиера извън страната. Премиерният спектакъл „Чудото на Свети Георги“ от македонския писател Русомир Богдановски ще бъде представен на 7 септември в Народния театър в Ниш, Сърбия. Плевенчани имаха възможността първи да гледат премиерата на копродукцията на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, България, Народен театър – Ниш, Сърбия и Класически театър „Йоан Славичи“ – Арад, Румъния на 28 и 29 юни 2021 г.

Адаптацията и режисурата са на Никола Завишич (Сърбия), хореограф е Андреа Гаврилиу (Румъния), музиката е на Милен Апостолов, сценографията и анимацията на Николай Димитров NAD, костюмите са дело на Константин Вълков, преводът – на Светлана Атанасова, а драматург е Андрей Филипов.

В ролите участват актьорите от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен Асен Данков, Антъни Пенев, Бориса Сарафова и Надя Керанова, сръбските актьори Драгиша Велкович, Драгана Йованович и Марко Павловски и техните колеги от Румъния Марина Палли и Стефан Догару. Заглавието е със специалното участие на Деян Лилич (Северна Македония).

„Чудото на Свети Георги“ е фантастична, която остроумно, забавно и абсурдно интерпретира общи за всички народи на Балканите теми: постоянните войни, жестоките убийства на владетели, злоупотребата с религията и подмяната на вярата.

Тази гротескна игра се случва в едно безименно царство (може би някъде на Балканите), където се води вечна борба за власт, за да се държи народът в пълно подчинение чрез злоупотреби и манипулации с вярата му.

Но какво се случва, когато ангелите, водени от Архангел Михаил, отправят към владетеля предложение да се откаже от старите езически вярвания и да приеме една нова религия, която удивително напомня на християнската? Може ли цялото царство да промени вярата си за една нощ? Каква е цената на такава промяна?

Три балкански нации – българската, румънската и сръбската, ще се представят чрез своите актьори в това съвместно театрално изживяване, изпълнено с много ритъм, с хумор и любов.

„Театрът ни смело и уверено разширява пространствата си с мащабни проекти и вярваме, че нашите зрители ще ни подкрепят и следват в осъществяването им! На добър час!“, споделят от творческия екип на ДКТ „Иван Радоев“.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here