Японски уроци по доброта, любов, мъдрост и уважение преподаде на плевенчани писателката Юлияна Антонова

0
401
Юлияна Антонова - Мурата

Японски уроци по доброта, любов, мъдрост и уважение преподаде на плевенчани писателката Юлияна Антонова – Мурата вчера. Срещата с нея в Художествена галерия – Дарение “Колекция Светлин Русев” развълнува и плени многобройната аудитория с непринудените и топли разкази за малките и големи неща в живота на японците, на които всички се възхищават. Със съвършена простота и добронамереност авторката припомни някои от впечатляващите кратки истории в трилогията си “Моши моши, Япония”, “Уки уки, Япония” и “Сан сан, Япония”, които докоснаха сърцата и създадоха атмосфера на паралелна реалност – такава, за която милиони по света мечтаят.

Тя сподели и интересни случки от живота си, които са й донесли важни уроци и са я приближили с още една крачка към разбирането на японския манталитет. И днес, след 22 години в Страната на изгряващото слънце, в която три мандата е дипломат, намерила е личното си щастие и живее спокойно и обградена от много любов, Юлияна Антонова не спира да се изненадва от възпитанието, светогледа и начина на общуване на японците. Разбрала е, че от всеки може да учи – и от просяка, и от 3-годишния си внук, както и че не бива да се сравнява с никого.

Юлияна Антонова – Мурата (вляво) и журналистката Владина Цекова

В духа на японското разбиране за уважение към другия тя остана права по време на срещата с плевенчани, които я аплодираха след нейния безкрайно интересен монолог, а след това имаха възможност да зададат своите въпроси, да споделят впечатленията си от книгите й, да се снимат с нея и да получат специален автограф, поставен с индивидуалния й червен печат – той е подарък от съпруга й, изобразява името й с красиви японски йероглифи и е символ на това, че всеки човек оставя свой уникален печат в сърцата на другите.  

Голямото послание на Юлияна Антонова беше, че и ние, българите, можем и трябва да се стремим в ежедневието си към взаимно уважение, разбирателство, хармония в отношенията и общуването, добронамереност и взаимопомощ така, както японците го правят, а тогава със сигурност и животът ни ще се промени коренно.

Юлияна Антонова и пианистът Огнян Янчев

Вдъхновяващата вечер беше организирана от адвокат Илияна Димитрова, журналистката Владина Цекова и писателката и литературен критик Лалка Павлова, които с по няколко думи представиха гостенката в началото на срещата. Музикалните мигове бяха подарък за Юлияна Антонова и публиката от пианиста Огнян Янчев, който е завършил класа на проф. Стефанo Манкузо в консерваторията „Луиджи Канепа“, Италия. Сред многобройните зрителите в залата беше и кметът на Община Плевен Георг Спартански.

От ляво надясно: Илияна Димитрова, Владина Цекова и Лалка Павлова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here