Втората си самостоятелна изложба живопис “И стените имат уши” ще открие в ХГ “Илия Бешков” младата плевенска художничка Теодора Георгиева

0
341
Теодора Георгиева - изложба

Втората си самостоятелна изложба живопис “И стените имат уши” ще открие в ХГ “Илия Бешков” младата плевенска художничка Теодора Георгиева. Събитието е на 20 март, от 17,30 ч.

Експозицията ще включва около 20 работи, изпълнени с акрил. Произведенията са подчинени на обща концепция и представят интериорите на случайни помещения, които насочват към визията на изкуствено създадените от човека пространства, служещи му за скривалища от външния свят, пояснява художничката. Случващото се между 4-те стени остава невидимо за останалия свят, но се запечатва там завинаги. Много от отношенията и ситуациите са наситени с първичност и безперспективност, еднократни и спонтанни, изразяващи случайни срещи и актове. Именно тези контакти изграждат облика на изобразените пространства от Теодора Георгиева.

“Присъстващите някога личности вече нямат значение – важен е отпечатъкът, който са оставили… Въпреки всичко, не може да се скрие царящата самота. Тя е следствие от подобна близост, носеща щастие и пълнота, но подобно на наркотик – само за час или два”, споделя художничката.  

Тя се обръща към тази тема, защото смята, че е актуален социален проблем, а чрез своята изложба изразява презрението си към подобни отношения, коментира за “Духът на Плевен” младата авторка.

Несъмнено и в тази експозиция Теодора Георгиева ще демонстрира таланта и ярката си индивидуалност. Почитателите на изобразителното изкуство в Плевен помнят името й много добре, тъй като още с първата си самостоятелна изложба живопис тя заяви себе си като много интересен творец. Художественото събитие се състоя на 18 април 2022 г., в ХГ “Илия Бешков” в Плевен, когато младата авторка още беше дванадесетокласничка в НУИ “Панайот Пипков” в Плевен. Тя представи около 30 маслени платна, сред които портрети, фигурални композиции и натюрморти.

Теодора Георгиева е родена на 16 януари 2003 година в град Плевен. Завършва живопис в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен – в класа на известния със значимото си творчество художник Валентин Асенов – Хъкъла. Тя е носител на трета награда за живопис от Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн 2020 г., който се организира от Министерството на културата. Част от богатата й колекция с отличия е и Специална награда от Националния конкурс „Водата – извор на живот“ 2020.

През 2021 г. Теодора Георгиева заедно с Ева Маринова и Станислава Парашкевова – също от класа на Хъкъла, се представи в общата им изложба, наречена „Първо впечатление“.  

Като ученичка, изявената художничка участва редовно в представителни изложби на училището и в национални конкурси. В момента продължава образованието си във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. В света на изобразителното изкуство е привлечена от импресионизма и кубизма. Възхищава се на френските импресионисти Алфред Сисле, Едгар Дега, Пиер – Огюст Реноар, Клод Моне, Пол Сезан, които смята за гениални.

Много важен за израстването й като творец е нейният преподавател Валентин Асенов – Хъкъла, чиято подкрепа чувства винаги. “Всички негови уроци са ми ценни. Научил ме е на всичко, което мога, и продължава да ми дава нови и нови знания, за което винаги ще съм му благодарна. Той работи със сърце и душа, което дава своето отражение върху учениците му. Гледайки неговите успехи и творчество, е невъзможно да не се мотивирам”, споделя Теодора Георгиева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here