Втора среща с плевенската публика предстои за новата поетична книга на Зоя Минева

0
248
Зоя Минева

Втора среща с плевенската публика предстои за новата поетична книга на Зоя Минева – „Отвъд реката на мълчанието“, днес, 20 октомври, от 17 часа, в ХГ Колекция „Дарение Светлин Русев“. Организатор е Дружеството на писателите в Плевен. Водещ на събитието и рецензент ще е Лалка Павлова, а ученици от НУИ “Панайот Пипков” ще добавят музикални щрихи към словото.  

“Отвъд реката на мълчанието” е третата по ред стихосбирка на плевенската художничка, любител музикант и поетеса Зоя Минева. Премиерата на творбата й се състоя преди месец в Артцентър “Плевен”. Поетесата Маргарита Петкова – редактор на книгата, беше водеща на срещата, а проф. Диана Борисова, преподавател по сценична реч в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, развълнува аудиторията с художествения рецитал, който беше подготвила с творби на поетесата.

Плевенската художника Зоя Минева е добре позната на ценителите на изкуството в различните му измерения. Картините ѝ носят топлина и настроение, провокация и оригинален поглед към действителността ни. От години свири на китара, а първите й две авторски песни „Малкият принц“ и „Звездна следа“ са въздействащи и запомнящи се.

Свързана е с плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, в който работи като художник-сценограф (от 1986 г. до 2016 г.). В него има реализирани над 75 сценографски проекта, а през 2003 г. е номинирана за наградата „Икар” на Съюза на артистите в България за сценографията и костюмите на спектакъла „Вива Верди”. Удостоена е с Диплом за цялостен принос към културата на Община Плевен през 2006 г. и 2013 г. Член е на Съюза на българските художници, на Дружеството на плевенските художници, както и на Дружеството на плевенските писатели.

Зоя Минева има няколко самостоятелни изложби, участва в 11 издания на Биеналето на малките форми в Плевен, както и във всички ежегодни изложби на плевенски художници от 1972 до днес. Има над 10 изложби с група плевенски художнички, участва в международни пленери в Струмица, Южна Италия, Елена, Кърджали, Мелник. Присъства често в стойностни общи художествени изложби в страната.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here