Втора самостоятелна изложба “Следи” с ръчна хартия ще подреди художникът Емил Иванов в ХГ “Илия Бешков“

0
223
Изложба Емил Иванов

Втора самостоятелна изложба “Следи” с ръчна хартия ще подреди художникът Емил Иванов в ХГ “Илия Бешков“. Откриването е на 19 април, петък, от 18 ч.

Експозицията ще включва около 30 работи, базирани изцяло върху създаването на ръчна хартия и употребата й. Творбите ще предложат интересен поглед към графиката и живописта и взаимодействието им, коментира в аванс за “Духът на Плевен” авторът.

“Занимава се от две години с правенето на ръчна хартия. Започнах да правя по-задълбочени експерименти през последната година. Ръчната хартия има доста различни свойства от обикновената и се получават много интересни ефекти от различните материали, с които я третирам. От там се породи и идеята за изложба и самото й име – „Следи“, коментира за “Духът на Плевен” Емил Иванов.

Емил Иванов е родом от с. Козар Белене, Община Левски. През 2009 г. се премества в Плевен, за да учи изобразително изкуство в НУИ „Панайот Пипков“. Завършва със специалност “Живопис” през 2013 г. и същата година продължава образованието си във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – специалност “Педагогика на изобразителното изкуство”. Дипломира се през 2017 г. с профил “Графика” – бакалавър, а през 2018 г. завършва и магистратура в същата специалност. От 2020 г. е част от екипа на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен, а в момента е преподавател в НУИ „П. Пипков“ – Плевен.

Рисува интензивно, като се насочва основно към печатната графика, която винаги е била негова страст. Работи предимно с техниките линогравюра, гравюра на дърво, суха игла, мецотинто, а също така обича да ги съчетавам и да експериментира с правенето на ръчна хартия и печатането върху нея.

Изявява се в общи изложби в Плевен, като не пропуска пролетните и летните салони на плевенската група художници и Биеналето на малките форми. Негови работи са представени в общи експозиции в страната, сред които са Националната изложба “Лудогорие” в Разград, Националната изложба “Приятели на морето” в Бургас, Националната изложба в Сливен, Националната изложба за графика в Пазарджик, Международното биенале на графиката във Варна и др.

Има награда за графика от изложбата „Следващите 25“ в Севлиево.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here