Иван Велчев - Йово
Иван Велчев - Йово

Откриха изложбата на Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ в залите на Художествена галерия Стара Загора и връчиха наградите на отличените автори. Сред тях е и известният плевенски художник Иван Велчев – Йово, който получи приза на технологичната компания SiteGround за живописната си творба „Масата“.

„Масата“ – Иван Велчев – Йово

В конкурса участваха 329 произведения от 198 автори, повечето от които са български художници. След селекцията на журито до изложбата на Квадриеналето бяха допуснати 140 творби от 118 автори, информират от Община Стара Загора.

Голямата награда на форума беше присъдена от Надежда Кутева за творбата ѝ „Страшният съд“. Специален приз на областния управител за млад автор получи 26-годишната Гергана Балабанова за работата си „Омая 2020“. Сред присъстващите беше председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, който посочи, че Квадриналето вдъхва оптимизъм и дава надежда за изкуството.

По време на откриването на експозицията бяха наградени всички отличени. Желаещите да разгледат изложбата могат да го направят от днес, 8 януари, до средата на месец март 2021 г. при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Останалите наградени автори са:

– Наградата на Община Стара Загора се присъжда на Иво Бистрички /1971/ Бургас, за творбата „Тракийски конник“, 2020 г.

– Наградата на „Трейс груп холд“ АД се присъжда на Отинджак Сорин /1975/ Яш, /Румъния/ за творбата „Митични животни“, 2020 г.

– Наградата на Ротари клуб Стара Загора се присъжда на Цветан Казанджиев /1960/ Ямбол, за творбата „Стела“ II, 2020 г.

– Наградата на Енергоремонт – Гълъбово АД се присъжда на Димитър Каратонев /1978/ Харманли, за творбата „Оракул“, 2019 г.

– Наградата на ВиК – Стара Загора се присъжда на Иван Милушев /1956/ Благоевград, за творбата „Олтар“, 2019 г.


Снимки от събитието: Община Стара Загора

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here