Виртуозите Вероника Тодорова и Веско Ешкенази ще творят заедно в нов интересен проект на Плевенската филхармония

0
1175
Нероника Тодорова и Веско Ешкенази
Вероника Тодорова и Веско Ешкенази

Виртуозите Вероника Тодорова – акордеон, и Веско Ешкенази – цигулка, ще творят заедно в нов интересен проект на Плевенската филхармония. Той се нарича „В света на музиката“, а премиерата му ще е на 19 май 2022 г. в Плевен – на рождения ден на чаровната акордеонистка, която е родена в Плевен.

Двамата доказани музиканти със световни кариери се срещнаха за пръв път миналата година – на репетиция за юбилейния концерт “Веско Ешкенази на 50” в читалище „Съгласие 1869“. Тогава спонтанно изпълниха “Либер танго” от А. Пиацола, а заснетият любителски видеоклип набра голяма популярност в Интернет. “Там се виждат искрите, които прехвърчаха между нас, и беше ясно, че трябва да направим нещо заедно. Аз съм изключително щастлива, че ръководството на Плевенската филхармония веднага прие много позитивно идеята”, сподели за “Духът на Плевен” Вероника Тодорова.   

Програмата за новия проект е много интересна и разнообразна. Ще прозвучат познати произведения, сред които Токата и фуга в ре минор на Й. С. Бах и ария на Царицата на нощта из оп. “Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт. Веско Ешкенази ще поднесе много филмова музика, а Вероника Тодорова остава вярна на разнообразните си музикални предпочитания, сред които са класиката и джазът. “Дори този път ще се осмеля да представя на публиката моята композиция “Dance of the river” в аранжимент на Георги Милтиядов. Написах това произведение преди 2 години и го посветих на началото на фестивала “Jam on the River”, който създадох и организирам в любимото ми село Дебнево в полите на Троянския балкан – в него мина детството ми, а от няколко години трайно се установих там. В парчето е вложена енергията на реката, на водата, на Балкана. Стилът е джазов, но в неравноделни ритми”, сподели за “Духът на Плевен” тя.

Акордеонистката ще представи пред плевенската публика и някои от композициите на знаменития съвременен джазмузикант проф. Ренцо Руджери, при когото е учила в Италия. В програмата са включени още Bohemian Rhapsody на Queen, хитове на Майкъл Джексън и други световноизвестни изпълнители. Аранжиментите са направени специално за проекта “В света на музиката” от Георги Милтиядов. Програмата ще бъде представена в много градове на страната през лятото.

В концерта ще участва и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

Участието на Вероника Тодорова ще е първата й по-мащабна изява на плевенска сцена, след като преди 10 години тя гостува със своето трио от Германия в зала “Катя Попова”.

Паралелно с този си ангажимент виртуозната акордеонистка, която в края на 2021 г. беше на турне в Германия и Швейцария като участничка в два интересни театрално-музикални спектакъла, вече се е заела и с организацията на поредното издание на фестивала “Jam on the River”, който ще е на 12 и 13 август 2022 г. на открита сцена в с. Дебнево, Община Троян. Очаква се още по-сериозно международно присъствие, като за пръв път ще посети България и проф. Ренцо Руджери с музиканти от цял свят. Богата програма с негови композиции ще представят Вероника Тодорова и камерният щрайх оркестър “Дианополис”.

Миналата година третото издание на форума събра в полите на Балкана изключителни музиканти, сред които Теодосий Спасов, Стунджи, Недялко Недялков, Ангел Димитров, Кристофър Херман – виолончелист и невероятен композитор от Франкфурт, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, както и много други джаз, поп, рок и фюжън групи. Във фестивала се включиха и танцови ансамбли от различни населени места.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here