Виртуозите на китарата Божана Павлова, Георги Димитров – Жожо и Боян Дойчев ще изнесат концерт в Плевен утре

0
416
Лятна китарна академия 2023

Виртуозите на китарата Божана Павлова, Георги Димитров-Жожо и Боян Дойчев ще изнесат концерт в Плевен утре, 27 юли, от 20 ч., зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Събитието е част от десетото юбилейно издание на Лятната китарна академия “Плевен” 2023, която се провежда от 24 до 30 юли 2023 г. Организатори на престижния творчески образователен форум за начинаещи и напреднали ученици по класическа китара са Сдружение “Изкуството до мен”, читалище “ЛИК – 1959” и НУИ “П. Пипков” – Плевен. 

Божана Павлова е родена в Плевен. От 2003 до 2008 учи класическа китара в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София, при Столина Добрева. След това продължава образованието си в частния университет Консерватория Виена – в класа на Йоргос Панетсос. През 2015 г. завършва магистърската си степен с пълно отличие. Освен това Божана учи педагогика за китара в класовете на Валтер Вюрдингер и Адриано дел Сал в Университета за музика и сценично изкуство във Виена.

Божана е лауреат на много международни конкурси за класическа китара в Италия, Хърватия, Албания, България, Румъния, Черна Гора, Германия и др. Плевенчанката изнася концерти в Унгария, Великобритания, Австрия, България и Китай и провежда майсторски класове по време на Дните на класическата китара – София, Музикалния семинар в Цайлерн, Австрия, и 2-та Международна лятна акадамия “Н. Мулдания” в Гърция.

Божана Павлова е преподавател в Консерватория “Йохан Хозеф Фукс” в Грац, Австрия.

Георги Димитров – Жожо, е роден през 2000 г. и е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. От 2018 г. е студент в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия), в класа по класическа китара на именития професор Паоло Пегораро.

Георги Димитров – Жожо е първият носител на учредената през 2017 г. награда „Олга Камбурова” на предаването „Алегро виваче” и в резултат на това вече има своите първи студийни записи, осъществени с екип на Музикална къща БНР с продуцент Лилия Николова.

Признанието от екипа на предаването „Алегро виваче” идва скоро след връчената му Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”, а заедно с това отличие Георги получава от едноименната фондация и възможността да дебютира като солист на камерния ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров. Майсторският инструмент, на който свири той тогава, е дарение от фондация „Димитър Бербатов”. Като лауреат на фондация „Йордан Камджалов”, младият музикант се включва в организирани от нея събития. Той прави самостоятелен благотворителен концерт в Сити Марк арт център и солира на Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов на плевенска сцена. Гостува на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с изява в зала „България“.

Младият китарист е лауреат на много престижни конкурси у нас и в чужбина. Като носител на Първа награда от Международния фестивал GuitArt в Пловдив, Георги Димитров – Жожо става артист на платформата EuroStrings за 2019 г. Заедно с победителите от още 16 конкурса в Европа, сред които той е най-младият, прави концертно турне, придружено с негови майсторски класове на китарни фестивали в различни градове в Европа. Турнето включва фестивалите в Тампере, Сараево, Лондон, Загреб, Сегед, Аликанте, Петрер и завършва с концерт на сцената на Международния фестивал GuitArt в Пловдив.

Боян Дойчев е роден на 5 юли 1988 г. във Варна. Първите си музикални стъпки прави в началното училище „Марин Дринов” – в класа по китара на Станимир Диков. През 2006 г. завършва Националното музикално училище „Добри Христов” – Варна, в класа по китара на Любен Хараламбиев, Севдалин Стефанов и Нели Недева. През 2013 г. завършва и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, в клас по китара на Росен Балкански. 

Боян Дойчев е оценен с множество международни отличия, от които седемнадесет първи, както и други награди от конкурси в България, Румъния, Италия, Сърбия, Гърция, Македония, Германия, Хърватска и др. Той е член на Управителния съвет на Сдружение „Приятели на класическата китара” – Варна, и е част от организaторите на ежегодния фестивал „Дни на класическата китара“ – Варна, който има десетки успешни издания.

Дойчев е ръководител и на Китарен център за млади творци – Варна, в който множество деца изучават изкуството на китарата и развиват своите артистични умения. Виртуозът на китарата е познат и желан гост на музикални събития като изпълнител, преподавател и жури. Той е педагог, ръководител на майсторски класове, семинари и академии. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here