Виктория Бешлийска е отличена като Най-четен съвременен български автор на художествена литература за 2022 г. 

0
689
Виктория Бешлийска
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска беше обявена за Най-четен съвременен български автор на художествена литература 2022 г. от Столична библиотека. Отличието на авторката на романите „Глина“ и „Сърце“ й беше връчено днес, 17 януари, на официалната церемония на осмите Годишни награди на Столична библиотека, които поощряват най-четените съвременни български автори и най-активните читатели.

Писателката от Плевен е удостоена с признанието заедно с други двама изявени български творци: Здравка Евтимова и Георги Бърдаров.

Вярвам, че когато съвпадат творческите търсения на пишещите и човешките търсения на четящите намирането на смисъла в живеенето и по-високите ни личностни стойности са сигурни, коментира по повод получаването на почетната грамота Виктория Бешлийска.

Писател на годината е Георги Господинов („Времеубежище“, „В пукнатините на канона“, „Физика на тъгата“), а Писател на годината – автор на най-четена книга, е Захари Карабашлиев – за романа си „Опашката“.  

От Столична библиотека отличиха и много други български автори. Тазгодишното Осмо издание на „Годишни награди“ 2022 включва категориите Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература, Читател на годината и медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Изборът най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

От екипа отчетоха, че читателската аудитория на една от най-старите културни институции на София и най-голямата публична библиотека в България наброява 81 000. Читателите през миналата година са се увеличили с нови 18 600. Заетите книги за дома от софиянци са рекордните 530 000, близо 1400 са посещенията дневно в библиотеката, а младите хора до 28 години са вече 63% от читателската аудитория.

През октомври 2022 г. беше открита музейна зала „Личната библиотека на Симеон Радев“, която ще бъде част от бъдещия Музеен литературен комплекс „Бележити българи“ с уникалните лични библиотеки на големи личности на България.

През 2022 г. Столична библиотека предложи на читателите си близо 21 000 нови заглавия на книги, като 25 % от тях са на български класици и съвременни автори.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here