Видеоклип на формация „The Bakers“ при НУИ „Панайот Пипков“ превзе първото място на престижна световна класация за етномузика

0
730
НУИ

Видеоклип на формация „The Bakers“ при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ превзе първото място на престижна световна класация за етномузика от Балканите. Талантливите изпълнители – инструменталисти и певици, спечелиха многобройна публика, която гласува за тях, с впечатляващата авторска композиция „Закачка“ по музика и аранжимент на техния ръководител и преподавател по кавал Владимир Величков. Парчето впечатли меломани от цял свят, които подкрепиха категорично плевенчаните, а това им отреди високата позиция в класацията Топ 40 за август 2021 г. В надпреварата за видеоклипове на изпълнители от Балканите талантливите плевенчани оставиха зад гърба си много доказани творци.

Миналия месец юли 2021 г. младите изпълнители се изкачиха на втора позиция в същата класация на най-голямата платформа за етно музика „Ethnocloud“, базирана в Торонто, Канада. Само преди дни формацията, създадена през втория срок на миналата учебна година по програмата за занимания по интереси на МОН от преподавателите Владимир Величков – кавал, и Христинка Василева – тамбура, спечели второ място в раздел „Обработен фолклор“ на VIII-я етнофестивал „VEF“, който се проведе в гр. Неготин, Сърбия. Амбициите на младите таланти и техните ръководитела за тази учебна година са съставът да запази темпото си на развитие, да става все по-разпознаваем на музикалната карта на България и да спечели още много престижни награди.

Формация „The Bakers“ е уникална за сферата на музикалните училища в страната и вече обещава да се превърне в явление. В състава й участват ученици от 8, 9 и 10 клас на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Това са инструменталистите Ивайло Тонов – кавал и барабани, Калоян Иванов – тъпан, Ник Цветанов – кавал, Мартин Монков – гъдулка, Кристина Пенчева – гъдулка, и Ванеса Декова – тамбура, и народните певици Мелани МладеноваВелислава СтефановаИвана Тодорова и Екатерина Илиева. Гост-музикант е басистът Венцислав Петков.

На талантливите млади музиканти се пада честта на 15 септември да открият новата учебна година в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Може да видите класацията Топ 40 за видеоклипове с етномузика от Балканите – за месец август 2021, тук:

https://ethnocloud.com/world-music/charts/influence=Balkan/?fbclid=IwAR3PSlSp9__Uj-PwcyWM8AXr2FVjF_8HO7taYNFIwwtYAWrOGqGvB1KbvCE

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here