Великденският концерт на Хор “Гена Димитрова” и Плевенската филхармония се превърна в молитва за мир

0
547
Хор "Гена Димитрова" - Католическа църква

Великденският концерт на Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и Плевенската филхармония се превърна в молитва за мир. Въпреки дъждовното време, събитието снощи събра многобройна публика в Католическия храм “Дева Мария от Фатима” в Плевен. Присъстващите очакваха красиво събитие, което да извиси сетивата, да пречисти душите и да ги настрои за предстоящия Великден, който православните християни очакват да посрещнат в края на Страстната седмица.

Въпреки че най-светлият празник за католиците отмина предходната седмица, в своето приветствено слово отец Евгений Ружански намери топли думи на обединение към всички вярващи, които се стремят към едни и същи морални ценности: разбирателство, добронамереност, смирение, прошка, любов, взаимопомощ, въздържание, благост. Той припомни смисъла на великата жертва на Спасителя, който дава шанс на всеки вярващ да постигне спасение.

Отец Евгений призова всички да обединят умовете и сърцата си в молитва за мир по целия свят, докато звучат красивите произведения на Дж. Пучини – “Реквием” и “Меса ди Глория”. И наистина: сакралната музика, огласила храма, пренесе присъстващите във вглъбено молитвено състояние, което изпрати в пространството съкровените желания на душите за хармония, мир, красота и любов. Към пожеланията се присъедини и отец Ярослав Барткиевич.

Музикантите завладяха публиката с вълнуващите си изпълнения. „Реквиемът“ на Пучини, който е само пет минути и половина и се изпълнява рядко, покори присъстващите с нежната красота, светлината и оптимизма, които носи.

Революционната за времето си „Меса ди Глория на Пучини е творба, предизвикала бурни полемики на своята премиера, но издържала теста на времето. Независимо от противоречивите оценки, Месата в голяма степен определя творческия стил на композитора. По думите на самия Пучини, тя специално е наречена „Messa di Gloria”, защото има по-скоро прославящ, светски, а не богослужебен характер. Дори в епизода Quitollis peccata композиторът е въвел мелодия на популярна народна песен от областта Тоскана.

Отделни музикални фрагменти от Месата по-късно са били използвани и в неговите опери: теми от музиката на Kyrie – в „Едгар“, а от Agnus Dei – в „Манон Леско“. Фактически Credo е било написано и изпълнено още през 1878 г., първоначално замислено като самостоятелна творба. Пучини никога не е публикувал пълния ръкопис на Месата и макар че навремето е приета добре, тя не е била изпълнявана чак до 1952 г., когато прозвучава първо в Чикаго, а след това в Неапол. В Католическата църква в Плевен произведението се изпълнява за трети път.

На финала на концерта публиката награди със заслужени аплодисменти хористите, солистите Любомир Дяковски – тенор и директор на Плевенската филхармония, и Валери Цолов – баритон, оркестрантите и диригента Найден Тодоров, обединил в едно стройно цяло всички елементи на музикалния пъзел.

Домакините благодариха за прекрасната вечер, пожелаха светли празници на всички и нови музикални срещи в храма.

Снимки: Августина Серафимова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here