„Вечер на пътешественика“ – цветно пътуване по земното кълбо и навътре към себе си

0
1315
Вечер на пътешественика

Във вълнуващо приключение се превърна „Вечерта на пътешественика“, събрала многобройна публика от страната в Арт залата на хотел „Ростов“ в Деня на народните будители – 1 ноември. Ценителите на красотата и изкуството с огромен интерес се потопиха в невероятната атмосфера, създадена от участниците в арт проявата – проф. д-р Георги Байчев, автор на пътеписи и великолепни фотографии, доц. д-р Сергей Илиев, вплел емоции и мисли в стихове, и китаристът Самуил Гелев, който за пръв път представи в Плевен завладяващите си авторски композиции на акустична китара в стил New Age Flamenco.

Публиката имаше възможност да разгледа експозиция с екзотични предмети от различни държави и прекрасна изложба с фотографии на проф. Георги Байчев, които бяха разиграни на томбола сред присъстващите, а за всеки запечатан миг красота авторът разказа интересна история.  

Събитието започна с „полет“ от София до Прибалтика с продължителност един разговор, две бири, смях и едно съзерцание, като в ролята на стюардеса влезе журналистката Даниела Дочева. Предчувствие за незабравими емоции отвори сетивата и душите на пътниците за предстоящите Бели нощи. Възприятията бяха провокирани и чрез мултимедия с фотоси от различни точки на света.

С много топлота и усет проф. Байчев сподели емоционални и вълнуващи разкази за хора и места, които са останали в паметта му завинаги. Особено внимание отдели на Талин – столицата на Естония, и на Грузия. Сред историите му беше и тази за трагичната любов на грузинския художник-примитивист Нико Пиросмани (Пиросманашвили), който бил самоук, а световна слава получил едва след смъртта си. Той се влюбил в певицата на шансони, танцьорка и актриса от парижкия театър на миниатюрите „Бел Вю“ Маргарита дьо Севр. Нико Пиросмани за първи път я видял на афиш и искрата пламнала в душата му. Тогава нарисувал и прочутата си картина „Актрисата Маргарита“. След като чул и изпълненията ѝ на концерт, се решил на граничещ с лудост романтичен жест към нея.

Пиросмани продал къщата си и цялото си имущество и с получените пари изкупил всички налични цветя в града. 9 файтона с цветя били изпратени към дома на Маргарита дьо Севр. Смята се, че срещата между тях не се е осъществила, а актрисата напуснала града след представлението си. Пиросмани умира в пълна бедност. През 1968 година в Лувъра се открива негова изложба – 50 години след неговата смърт. Очевидци разказват, че пред портрета на Маргарита всеки ден идвала и оставала дълго време една възрастна жена с роза в ръка – самата Маргарита дьо Севр…

Освен тази приказка за любовта, публиката на „Вечерта на пътешественика“ жадно поглъщаше със сетивата си и строфите на доц. Сергей Илиев, посветени на Рига, Латвия, Балтийско море, Талин, Тбилиси… Тя се потопи в стиховете му за водите на свещената река Ганг в Индия, за земята на инките – Перу, за карнавала във Венеция, за Тоскана, Асизи, Ватикана… Аудиторията преживя мисли и чувства, водещи по знайни и незнайни пътища и пътечки не само по земното кълбо, а и навътре, към себе си. Към истинския храм в човешката душа, в който, всъщност, са най-големите съкровища и светини, а географските координати са само красив декор за проявленията им. За да може, обновен и пречистен, човек да намери пътя към себе си и обратния път към дома.

„Преглъщаш спокойно на мънички глътки

умора и болка, и страх, и тъга.

Намерил си себе си, знаеш защо си

по дългия път назад към дома.“    

Посланието на вечерта отново беше синтезирано в строфите на доц. Сергей Илиев и постави нейния силен финал:

„Вървеше човекът, вървеше полека

по своята тъжна житейска пътека.

Вървеше усмихнат и дните от сиви

превръщаше в шарени, топли, красиви.

Вървеше човекът, а горе в небето

дъгата надникна, усмихна се леко

и тихичко върза сърцето човешко

със своите весели, пъстри кордели.

Изтегли го горе – да свети в небето,

защото небето се влюби в сърцето

на онзи, пръвръщащ дните си сиви

в поредица топли, човешки картини.

И следваше своята тъжна пътека,

без да се жалва, намерил утеха

в това, че е тук, в това, че го има.  

Че стига да иска, значи, че може

света да превърне в красива картина,

небето да има, в дъга да се влюби.

Жувотът е твой! Не чакай – рисувай!“

Публиката аплодира сърдечно участниците в събитието, което продължи с чаша вино, интернационална кухня и приятелски разговори.

„Вечерта на пътешественика“ беше първото събитие от културния форум Плевенска арт сцена „Измерения“, чиято идея е да предостави пространство за изява на доказани и на млади талантливи творци. Важен акцент в него е творческият диалог между авторите от различни направления в изкуството и културата. Мисията на форума е не само да вдъхновява, да провокира размисъл, да извисява съзнанията и душите, а и да образова и възпитава естетически вкус и да утвърждава духовни и морални ценности.

Организатор на форума е Сдружение „Кауза Плевен“, което е издател на информационния сайт за култура, изкуство, духовни мостове и добротворчество „Духът на Плевен“ (spiritofpleven.com) – духовната територия на Плевен. Специално място в него е отделено на позитивните дела на плевенчани в България и по света.

Спомоществовател на всички тези инициативи е Медицински център Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ с управител доц. Емилияна Конова.

Емилияна Конова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here