Вечер „Където бях и пак ще бъда“ със стихове на Георги Атанасов и цигулката на Лъчезар Атанасов организира Сдружение „Духът на Плевен“

0
846
Където бях и пак ще бъдаjf

Културният форум Плевенска артсцена „Измерения“, който се организира от Сдружение „Духът на Плевен“, ще представи за пръв път пред плевенска публика поета Георги Атанасов и неговата нова стихосбирка „Където бях и пак ще бъда“. Творбата носи подзаглавие „Фамилна книга за родители, за децата им и за родителите на родителите“ и е събрала поетични откровение за 3 поколения – нещо, което за първи път се прави в българското книгоиздаване.

Творецът ще поведе публиката сред ароматите на спомени, осъзнатост и  частици мъдрост, проектирани от целия заобикалящ ни свят във философско-афористичната му поезия. В нея водата има памет и всяка капка носи не само живот, а информация за сегашни и минали времена. Вечен и любим символ на чистота, красота и многоизмерност за поета е пчелата – златна, като есента, и носеща, сякаш от друго измерение, посланията на живота. Сред останалите знаци в творчеството му са плодът, семето, нивата, дъждът, дърветата, птиците, човеците.

Поетът Георги Атанасов е родом от Лом, но от години живее и работи в София. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен и журналистика в Софийския университет. Работил е в списание „Български воин“, вестник „Българска армия“ и др. Бил е завеждащ редакция за художествена литература и главен редактор на Военното издателство.

Автор е на 12 книги, на научно изследване, на сценарии за телевизионни предавания. Носител е на наградата на София в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша“ (2010 г). Член е на Сдружение „Смисъл“ и негов учредител, а до преди година – и на Съюза на българските писатели. Основател е и председател на Сдружение „Форум Демокрит“ за популяризиране на българската наука и резултатите от нейните изследвания, както и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

В творческата вечер в Плевен ще се включи и поетесата Весела Димова, която този път ще е в различна роля – тя ще влезе в поетичен диалог с Георги Атанасов, за да добави чрез женската си енергия нови нюанси към много от неговите творби.

Въздействието на словото ще допълни вълшебната цигулка на младия музикант Лъчезар Атанасов. Той е завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа на Новислав Михайлов. Носител е на първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник (2017 г.) Свирил е в Симфоничния оркестър на училището, както и в оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ в София, а от една година твори в Габровския камерен оркестър.

Учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София – в класа на световноизвестния проф. Йосиф Радионов.  

Интересната творческа вечер ще е на 2 октомври от 19 часа в Артзалата на хотел „Ростов“.

Входът е свободен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here