Вълшебен Великденски концерт поднесе в навечерието на светлите празници Общински хор “Гена Димитрова”

0
389
Хор
Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, солисти: Боряна Бешева и Даниел Меса

Вълшебен Великденски концерт поднесе в навечерието на светлите празници Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Събитието се състоя снощи в Артцентър “Плевен” и зарадва многобройната публика, която изпълни залата до краен предел. Много от зрителите бяха прави, но това не ги разколеба да останат до края на музикалния празник, който покори присъстващите с красотата на музикалните произведения и силните послания на текстове от свещените писания и размисли за жертвата, смирението, спасението, опрощението, добротата, светлината и човеколюбието, които сподели – емоционално и вълнуващо, режисьорът Димо Дешев.

Димо Дешем
Водещ: Димо Дешев

Великденският концерт на Общински хор “Гена Димитрова” всяка година е важно събитие в културния календар на Община Плевен, защото носи духа на предстоящите светли празници и дава възможност на всички желаещи да се докоснат до пречистващата и вдъхновяваща сила на изкуството.

И настоящото събитието не направи изключение. Чакано с нетърпение от верните почитатели на Хора, то ги възнагради с неповторима енергия. Църковнославянските песнопения и западноевропейската класическа и съвременна духовна музика пренесоха всички в едно друго измерение – там, където живеят душите, където е вярата в безсмъртието им, където са вечните стойности и ценности на човешката същност.   

Прозвучаха вълнуващи творби от композиторите Д. Христов, А. Архангелский, П. Чесноков, Дж. Росини, Ц. Франк, В. А. Моцарт, К. Сен-Санс, П. Маскани, А. Страдела, Р. Прайзмън, А. Поут, Л. Чапмън и др.

Солист: Ваня Бонева

Приятна изненада за публиката бяха изпълненията на гост-солистката Ваня Бонева. Професионалният й път преминава през Хора на Плевенската опера, а след това е хормайстор на детски хор при храма „Св. Параскева” в Плевен, ръководи клас по класическо пеене в Музикалното училище “П. Пипков” в Плевен, а нейни ученици и ученички пеят и в момента в България и чужбина.

През 2002 г. Ваня Бонева се явява на прослушване в Парижката опера и се класира на финала от общо 100 кандидатки, а на следващата година след конкурс за титуляри е приета с постоянен договор в Хора. След повече от 20 години там, Ваня Бонева отново е в Плевен, за да споделя изкуството си със своите съграждани, информира аудиторията Димо Дешев.

Диригент: Анелия Дечева, солист: Милена Йотова (на втори план, до ръката на диригентката)

По време на концерта възторжени аплодисменти получиха и всички други добре познати на плевенската публика и много обичани солисти: Боряна Бешева, Милена Йотова, Валери Цолов и Даниел Меса.  

Клавирен съпровод: Мариана Мирчева

Многократно аплодирана беше и прекрасната пианистка Мариана Мирчева, която сътвори вълнуващия и емоционален съпровод на произведенията с много любов. Специални поздравления за своята творческа изява получиха и всички хористи, както и диригентката Анелия Дечева.

Музиката, като универсален език на душите, преплетена със словото, което е във всяко начало, завладя сърцата и умовете и ги обедини в обща безмълвна молитва за по-пълно осъзнаване на човешкото съществувание, за мир, радост от живота, надежда за по-светли дни и добронамереност.

Сред многобройните гости на събитието бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, бившият областен управител на Плевен Иван Янчев, изявени плевенски творци от различни сфери на изкуството и др.

Солист: Валери Цолов

В навечерието на светлите Великденски празници да си припомним мъдрите духовни слова на Св. Франциск от Асизи, увековечени в неговата молитва към Спасителя на човечеството Исус Христос. Това е едно от най-силните послания, които Общински хор “Гена Димитрова” предаде на присъстващите със своята музикална “Молитва на Св. Франциск” от А. Поут.

Молитва на Св. Франциск

Господи, направи ме инструмент
на своя мир:
където има омраза, нека сея любов,
където има рана – милост,
където има съмнение – вяра,
където има отчаяние – надежда,
където има тъма – светлина,
където има тъга – радост.

О, Боже Всемогъщи, дари ме
да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават.
И в смъртта се раждаме
за вечен живот.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here