Валентин Асенов –Хъкъла реди самостоятелна изложба живопис в пловдивската галерия „Аспект“

0
720
Изложба на Валентин Асенов - Хъкъла

Изявеният плевенски художник и преповадател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в града Валентин Асенов –Хъкъла ще поддреди самостоятелна изложба живопис в пловдивската галерия „Аспект“. Вернисажът ще е на 13 май 2021 г. от 16 до 19 часа. Експозицията ще може да бъде видяна до 1 юни 2021 г.

„Въпречи че присъства като автор на галерията още от нейното създаване и участва в почти всички общи изложби, това е едва втората му самостоятелна изява от 2011 година насам. Скромен и ненатрапчив като човек и творец, Хъкъла предпочита самотата на ателието, контакта с учениците си и рядко прави изложби, но настоящата година е специална за него – през декември ще празнува своята 60-та годишнина и какъв по-добър начин да отбележи своя юбилей от една прекрасна живописна изложба“, уточняват домакините.

Творецът ще покаже 25 платна от последните две години. Те са част от предстояща юбилейна изложба, която ще бъде представена през есента в Плевен. Пловдивчани имат предимството първи да се насладят на част от колекцията и да заредят сетивата си с красотата на колоритния му творчески свят. Картините са разнообразни не само като формат, но и като тематика, жанр и стилистика, в този смисъл не може да се говори за единна колекция, а по-скоро за творби, представителни за различните направления в работата на Хъкъла.

Пейзажи, натюрморти и фигурални композиции са поднесени в типичния негов стил, умело комбиниращ конкретика и абстрактност, завихрени във вихрушката на умопомрачително ярка цветност. В картините на Хъкъла яркостта на багрите е невероятно интензивна, цветовете са категорични в своята сила и чистота – червеното, зеленото, синьото и жълтото буквално създават експлозия върху платното и предизвикват у зрителя неподправени емоции.

Друг характерен елемент в творбите му е изграждането на композицията от правилни геометрични форми и линии, които обаче не създават усещане за праволинейност, а по-скоро за едно освобождаване от нормите на реалността – къщите и църквите сякаш свободно се реят в пространството, плодовете в натюрмортите са с особени правоъгълни форми и са поставени в нереална среда, дори човешките фигури са някак геометрични. Всичко това подсилва у зрителя усещането, че е въвлечен в една игра, която го държи нащрек и го увлича все повече и повече в странния и жизнерадостен свят на твореца.

Валентин Асенов – Хъкъла е роден на 22 декември 1961 г. в с. Обител, област Търговище. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Живее и работи в гр. Плевен. Негови творби са притежание на Министерството на културата – България, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, на частни лица и колекции в България, Германия, Турция.

Работи основно в сферата на абстрактната живопис. В платната си умело съчетава вибриращо ярка цветова гама и абстрактна композиция с препратки към традиционния български пейзаж.

Текст: галерия „Аспект“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here