Валентин Асенов – Хъкъла открива изложба живопис в галерия “Аспект” в Пловдив

0
287
Галерия "Аспект", изложба Валентин Асенов - Хъкъла

Валентин Асенов – Хъкъла открива изложба живопис в галерия “Аспект” в Пловдив на 31 май, в 18 ч. Експозицията на плевенския изявен творец може да бъде посетена до 20 юни и ще е последната за този творчески сезон в артпространството.

Къртини на Хъкъла присъстват в общите експозиции на галерията още от нейното създаване, но това е едва трета негова самостоятелна изява. Творец с ярко изразен стил, Хъкъла работи предимно в областта на абстрактната живопис, насищайки композициите си с вибриращо ярък колорит, умело вплитайки елементи от българската природа и архитектура.

В настоящата изложба председателят на плевенската група на художниците ще се представи пред пловдивската публика с 25 разнообразни по размер платна – масло и акрил. Сред ще са абстрактни композиции, пейзажи, лишени от конкретика, няколко фигурални композиции, един натюрморт и изненадата – две голи тела в доста впечатляващ размер, информират от галерията.

Картините въздействат повече като цвят, колоритът е изведен до ниво на крайност, има фактурност, постигната със структурни пасти. Хъкъла демонстрира перфектно владеене на живописните техники, майсторски борави с различни стилови и композиционни похвати, вплитайки в една неразградима амалгалма абстрактното и конкретното, интензивната цветност и фино поднесени идеи и настроения. Живописта на Хъкъла е преди всичко настроение – жизнерадостно и светло и провокиращо зрителя да се радва на живота.

За художника

Валентин Асенов- Хъкъла е роден на 22 декември 1961 г. в с. Обител, област Търговище. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Живее и работи в Плевен. Преподавател е по изобразително изкуство в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ и е председател на Дружеството на плевенските художници. Негови творби са притежание на Министерството на културата – България, ХГ “Илия Бешков” – Плевен, на частни лица и колекции в България, Германия, Холандия и Турция.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here