В Плевенския театър започнаха репетициите на “Тартюф”

0
291
ДКТ

В плевенския Драматично-куклен театър “Иван Радоев” днес, 11 октомври, започнаха репетициите на класическа комедия “Тартюф” от Ж. Б. Молиер. Режисьор е Крис Шарков, преводът и редакцията на текста са на Димитър Кабаков, като са включени и фрагменти от Стария завет и „Теорема“ от Пиер Паоло Пазолини. Сценографията и визуалната среда са дело на Никола Тороманов – Фичо.

В ролите ще се превъплътят актьорите Адриан Филипов, Антъни Пенев, Боряна Маноилова – гост, Валентин Василев, Делян Илиев, Мариан Дулчев, Надя Дердерян и Теона Димова.

В “Тартюф“, класическата комедия на нравите, Молиер улавя духа на престореността и осмива алчния човек. Сюжетът на пиесата е актуален и днес и не слиза от световните сцени.

Лъжливият морал, привидната святост, порядъчност и безкористност на Тартюф са маска, зад която дебне коварството. Примамлива се оказва опаковката, блазнеща с безупречна външност и финес.

Как пресъздават сюжета на пиесата и какви са проблемите в постановката на Плевенския театър, върху които се концентрира творческият екип, публиката ще разбере през месец декември 2023 г., когато ще се състои премиерата на новото заглавие в афиша на културния институт.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here